Sign In

Конференција „Јачање сарадње и размјена искустава носилаца заштите потрошача“

Објављено:

„Као један од носилаца заштите потрошача, Министарство трговине и туризма континуирано ради на развијању и побољшању њихових права, а развијањем сарадње између различитих носилаца те заштите у региону из владиног и невладиног сектора, надамо се да ћемо доћи до смјерница за даљи рад усмјерен на унапређење квалитета живота грађана“, изјавила је данас министар трговине и туризма Сузана Гашић, на отварању Конференције „Јачање сарадње и размјена искустава носилаца заштите потрошача“, која се одржава у Бијељини.

Гашићева је истакла да је циљ овог регионалног скупа размјена искустава о проблемима потрошача на терену и јачање сарадње у правцу што бољег образовања и заштите права потрошача. Она је навела да ресорно министарство има веома добру сарадњу са удружењима за заштиту потрошача, којих има 10 у Републици Српској, те да од 2007. године издваја средстава за подршку њиховом раду. Навела је и да су у првој половини године потрошачи удружењима у Републици Српској поднијели 1.800 притужби, рекавши да треба образовати и потрошаче и трговце да знају своја права и начин како да изразе проблеме и коме да усмјере притужбе.

 „Стратешки циљ политике заштите потрошача је унапређење квалитета живота грађана и остваривање и заштита основних права и интереса потрошача и Влада Републике Српске ће наставити да подржава носиоце заштите права потрошача, јер је заједнички циљ да се ова област унаприједи, а потрошачи што боље заштите и образују да најбоље остваре своја права", рекла је министар трговине и туризма.

Помоћник министра у сектору заштите потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Србије Вишња Ракић похвалила је регионално окупљање у Републици Српској и указала на значај размјене искустава у области заштите потрошача. Она је рекла да је у Србији при крају израда нацрта новог закона о заштити потрошача који није претрпио битне измјене, али је имплементирао скоро све директиве ЕУ, а урађена је и петогодишња стратегија развоја заштите потрошача. Она је истакла да је један од приоритета стратегије едукација школске дјеце, како би у будућности Србија имала образоване и задовољне потрошаче, као и трговце, на обострано и реално задовољство.

Зоран Николић из удружења за заштиту потрошача у Србији рекао је да је тржиште региона скоро идентично, као и понашање потрошача и трговаца, због чега је драгоцјена свака размјена искустава, а као најважнији циљ је навео едукованог потрошача, јер је ефикасније радити превентивно, него санирати посљедице. Он је навео да је у Србији од почетка године поднесено више од 22.000 приговора потрошача.

Предсједник Удружења потрошача „Звоно“ из Бијељине Јован Василић рекао је да се на овом подручју 70 одсто жалби односи на услуге од економског интереса, као што су: струја, вода, телефон и друге комуналне услуге, док се остало односи на трговачке услуге. Он је указао на законску обавезу сваке локалне заједнице и значај формирања и рада савјета за економске услуге и комисија у предузећима која су даваоци тих услуга.

Током два дана трајања конференције у Бијељини искуства ће размијенити представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, Националне организације потрошача Србије, Федералног министарства трговине, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Конкуренцијског савјета БиХ, Омбудсмана за заштиту потрошача БиХ, Агенције за надзор над тржиштем БиХ и удружења потрошача из Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.