Sign In

Контрола квалитета течних нафтних горива

Објављено:

У циљу спровођења појачане контроле квалитета течних нафтних горива, помоћник министра трговине и туризма Душанка Тегелтија и помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Миленко Тодоровић присуствовали су данас инспекцијској контроли узорковања горива на бензинској пумпној станици у Бањој Луци.

 

Поред тога, одржан је и састанак између представника ресорних министарстава и Инспектората Републике Српске на којем је било ријечи о раду инспекцијских тијела која обављају анализе, а ради изналажења ефикасних и практичних законских рјешења за унапређење ове области. Разматране су могућности за доношење нових законских рјешења која се односе на процес обиљежавања (маркирања) нафтних деривата, у складу са прописима Европске уније. Наиме, процес маркирања подразумијева коришћење најсавременијих технологија које не утичу на квалитет горива, али отклањају могућности манипулација на начин да се са горивима мијешају различите супстанце, као што су базна уља.

 

Сузбијањем сиве економије на тржишту нафтних деривата елиминише се нелојална конкуренција, обезбјеђује се заштита крајњих потрошача који купују гориво провјереног квалитета,  повећавају се приходи у буџету на основу повећања промета у легалним токовима, те подижу еколошки услови на виши ниво.

 

Важно је нагласити да је захваљујући квалитетним законским рјешењима, као и континуираним радом контролних органа постигнуто значајно сузбијање злоупотреба, а што потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање. У протеклим годинама забиљежена је већа наплата индиректних пореза по основу увоза дизел горива, док је дошло до смањења накнада по основу увоза лож уља и базних уља.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.