Sign In

Нових 44 туристичких водича у Републици Српској

Објављено:

Министарство трговине и туризма организовало је додјелу увјерења за кандидате који су положили стручни испит за стицање звања туристичког водича за подручје Републике Српске. Од укупно 102 пријављена на јавни конкурс који је Министарство трговине и туризма претходно расписало, 44 кандидата су положила стручни испит, те су стекли звање туристичког водича за подручје Републике Српске.

 

Додјела увјерења је организована у четвртак, 27. септембра, у Бањој Луци, у оквиру обиљежавања Свјетског дана туризма.

 

Увјерења је кандидатима уручио савјетник министра Александар Ђурић, рекавши да су током обуке кандидати стекли знања из области културе, историје и природно-географских карактеристика Српске, те водичке службе, као и да су имали прилику да се упознају са импровизацијом и сналажењем на терену.

 

„Они ће бити сертификовани туристички водичи за простор Републике Српске, а њихова улога је да на достојанствен, образован и примјерен начин говоре о Српској. У градовима у којима се биљежи повећан број страних туриста постоји већа потреба за новим туристичким водичима који имају знање из страних језика, као што је чешки, пољски и други, те се радујем када видим велики број младих људи, који су кустоси, преводиоци, историчари, туризмолози, а који су заинтересовани да своје знање надограде и образују се за туристичког водича“, рекао је Ђурић.

 

Он је подсјетио да је у оквиру програма јачања кадровске структуре у туризму, Министарство трговине и туризма спровело програм обуке за туристичке водиче у Бањој Луци и Требињу. 

 

Највећи број кандидата који су стекли сертификате за туристичке водиче је из Бање Луке и Требиња, те Добоја, Дервенте и Градишке, док су од страних језика најзаступљенији енглески, њемачки и руски језик.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.