Sign In

Одржан Четврти форум Стратегије ЕУ за Јадранско-јонску иницијативу

Објављено:

Представница Министарства трговине и туризма Јелена Гавриловић учествовала је на Четвртом форуму Стратегије Европске уније за Јадранско-јонску иницијативу који је одржан од 6. до 8. маја 2019. године у Будви, у Црној Гори.

 

Током тродневног форума одржани су панели на тему одрживог туризма и развоја културних туристичких рута у земљама Јадранско-јонске регије. Предложен је развој културних туристичких рута, гдје су као локалитети за посјету уврштени археолошки споменици из римског периода који се налазе у Републици Српској, и то: Лакташи (Римско купатило), Сребреница (Римски град), Бањалука (Тврђава Кастел) и Невесиње (Римски пут). Поред културних рута предложена је реализација пројеката из области одрживог туризма, гдје је Словенија изабрана као партнер, као и пројекти из области образовања у туризму. Као приједлог је уврштена могућност да се из фондова Европске уније финансира увођење мастер програма из области одрживог и културног туризма на универзитетима земаља чланица Иницијативе.

 

Јадранско-јонском иницијативом у 2019. години предсједава Црна Гора, a чине ју: Италија, Грчка, Словенија и Хрватска као земље чланице Европске уније, те четири земље које нису приступиле чланству: Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија. Од 2020. године Јадранско-јонској иницијативи као девети члан придружиће се и Сјеверна Македонија, а предсједавање Иницијативом преузима Србија.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.