Sign In

Одржан ''Међународни конгрес словенских земаља - Бањалука 2017''

Објављено:

Министарство трговине и туризма, у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, организовало је ''Међународни конгрес словенских земаља - Бања Лука 2017'', који је одржан од 23. до 26. октобра 2017. године.

 

Отварајући Конгрес у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци министар трговине и туризма Предраг Глухаковић рекао је да се нада да ће билатералним разговорима доћи до продубљивања сарадње између учесника Конгреса.

 

У оквиру теме Конгреса ''Туризам и његова улога у повезивању и развоју словенских земаља'', посебна пажња посвећена је била областима здравственог и вјерског туризма. Представници Министарства трговине и туризма одржали су презентацију о потенцијалима ових облика туризма у Републици Српској, док су остали учесници Конгреса имали прилику да представе своја искуства у областима здравственог и вјерског туризма, као и туристички потенцијал регија, односно локалних заједница из којих долазе.

 

Током вишедневног трајања Конгреса одржан је промотивни сајам на којем су представљени туристички потенцијали регија и градова земаља учесница Конгреса, организован је обилазак вјерских и других знаменитости града Бањалука, те одлазак у етно село Пискавица на вечеру и презентацију културних и традиционалних обичаја Републике Српске и Бањaлуке. Поред тога, уприличен је обилазак објеката здравственог и вјерског туризма, попут бања у Лакташима, Слатини, Прњавору и Теслићу, те манастирa Липље.

 

Међу закључцима Конгреса наведено је да је потребна сарадња и регионално повезивање словенских земаља у области вјерског и здравственог туризма, да је потребно континуирано одржавање Међународног конгреса словенских земаља, као и заједнички наступ у очувању и презентовању културне баштине словенских земаља.

 

Конгрес  је организован у сарадњи са партнерима из Санкт Петербурга, као дио успјешног пројекта ''Санкт Петербург и словенски свијет'' и представља наставак дијалога усмјереног на даље јачање сарадње између словенских земаља, односно регија и локалних заједница Источне и Југоисточне Европе.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.