Sign In

Министар Предраг Глухаковић присуствовао Панелу о туризму на једанаестом Стратешком форуму на Бледу (Bled Strategic Forum)

Објављено:

​Данас, други дан Форума на Бледу, коме присуствује министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, један од Панела био је и онај на тему туризма. Отворио га је министар за економски развој и технологије Словеније Здравко Почивалшек и директор Туристичке организације Словеније Маја Пак.

О значају сигурности и одрживости у туризму говорио је генерални секретар Свјетске Туристичке Организације (UNWТО) Талеб Рафаи. Значајне теме биле су, такође, и глобални сигурносни изазови и могућности за одрживи туризам.

„Знамо да је туризам једна од најбрже растућих индустријских грана и на глобалном и на националном нивоу. Овдје смо чули да је у посљедњих годину дана, глобални туризам досегао 12,3% раста у међународним доласцима. Ми желимо да искуства Словеније, али и других земаља данас овдје присутних, пренесемо и у Републику Српску како бисмо статистику нашег туристичког кретања направили што бољом“, рекао је министар Глухаковић.

Он је нагласио да развој свих облика туризма подразумјева стратешко планирање и одрживост у будућности, јер сваки убрзан неплански развој туризма који није усаглашен са принципом одрживости осуђен је на неуспјех. 

„Имали смо прилику да на једном високом нивоу, овдје на Форуму, сагледамо озбиљност међународних изазова који се односе на миграције становништва и безбједност у сектору туризма што ће нам значајно користити у планирању наших туристичких активности у Републици Српској, а све са циљем да потенцијалне ризике безбједности учесника у туристичким токовима код нас сведемо на најмању могућу  мјеру“, рекао је министар Глухаковић.

На панелу о туризму, о теми сигурности и одрживости у туризму разговарали су бројни стручњаци из ове области и области одрживог развоја, а циљ је био да се покуша указати на успјешно рјешење  борбе са актуелним изазовима и да се поставе смјернице за успјешан развој туризма у регији.

Мото овогодишњег једанаестог Стратешког форума на Бледу, који се затвара данас, био је "Чување будућности".  Форум је окупио учеснике из преко 70 земаља. У два дана, колико је трајао Форум, на панелима је разговарано о угрожености Европе, али и највећим изазовима за колективну сигурност у Европи 21.вијека. У фокусу Форума била су питања сигурности везана за миграције и тероризам, али и теме као што су енергетика, глобална економија, процеси интеграције те туристичка кретања у региону.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.