Sign In

Почетак обуке за туристичке водиче у Бањалуци

Објављено:

Министар трговине и туризма Сузана Гашић присуствовала је данас у Бањалуци почетку обуке коју је Министарство трговине и туризма организовало за кандидате који ће полагати испит за стицање звања туристичког водича за подручје Републике Српске.

 

Гашићева је на почетку обуке пожељела полазницима много среће у савладавању теоријске и практичне наставе која ће у наредних 6 дана бити одржана у Бањалуци. Она је истакла да ће поред Бањалуке, обука бити организована и у Требињу, те да је ријеч о редовним активностима ресорног министарства које се проводе с циљем обучавања што већег броја лиценцираних туристичких водича.

 

 „Очекивања су да и у овом циклусу, као што је то било у претходним годинама, добијемо групу обучених туристичких водича који ће на најбољи начин моћи да представе културно-историјске вриједности и природне љепоте Републике Српске свим посјетиоцима који дођу у нашу земљу“, рекла је министар Сузана Гашић.

 

Према њеним ријечима, највише пријављених кандидата је из Требиња, Бањалуке и Источног Сарајева. Гашићева је подсјетила да наведени градови имају статус туристичких мјеста у Републици Српској, те да постоје видљиве потребе за туристичким водичима управо у овим локалним заједницама, јер биљеже стални тренд раста туристичког промета.

 

Обуку чини теоријска и практична настава, на којој професори и предавачи упознају полазнике са темама о: туристичком законодавству, заштити потрошача у туризму, уставном уређењу Републике Српске, културно-историјском наслијеђу, историји и туристичкој географији Републике Српске, те водичкој служби у туризму.

 

Обуци присуствују кандидати који су се пријавили за полагање испита путем претходно расписаног јавног конкурса Министарства трговине и туризма. Услови за пријаву на јавни конкурс које су кандидати требали да испуне су сљедећи: посједовање држављанства Републике Српске, односно БиХ, односно страног држављанства уз посједовање радне дозволе у БиХ, најмање завршено средње образовање у четворогодишњем трајању и активно познавање најмање једног страног језика.

 

Министарство ће по завршетку обуке организовати полагање испита за све кандидате, а на начин како је прописано Правилником о програму и начину полагања стручног испита за стицање звања туристичког водича за подручје Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.