Sign In

Обиљежeна прва годишњица рада Родитељске куће

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Реублике Српске Драган Богданић присуствовао је данас обиљежавању прве годишњице рада Родитељске куће у Бања Луци.

Министар Богданић је овом приликом рекао да је за несметан рад Родитељске куће у Бањалуци годишње потребно 50.000 КМ, што је обезбијеђено грантовима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

"Успјели смо исплатити око 60.000 КМ из средстава планираних за прошлу годину, од чега 57.000 КМ за неплаћене завршене радове, а у наредних пар дана исплатићемо цјелокупан грант Министарства здравља за ову годину у износу од 20.000 КМ", рекао је министар Богданић.

Помоћник министра за породицу у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске Босиљка Бошњак истакла је да је Министарство препознало рад Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" које је иницирало изградњу куће, и проблеме тих породица, те их финансијски подржава у складу са могућностима, те да исплата грантова за рад ове куће убудуће неће каснити.

Родитељска кућа отворена је у јуну 2016. године, а прве станаре добила је у септембру исте године. Кућа има седам апартмана за боравак родитеља и заједничке просторије: тиху собу, вешерницу, кухињу, играоницу и учионицу.

Замјеник вршиоца дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је ова кућа направљена као један од најбољих пројеката који је допринио квалитетнијем животу пацијената током њиховог лијечења. Он је додао да је веома задовољан функционисањем Родитељске куће, и да њена близина Универзитетском клиничком центру доприноси бољим резултатима лијечења пацијената.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић рекла је да у току прве године рада Родитељске куће у њој боравило 36 породица из свих крајева Републике Српске, а да у кући тренутно борави шест породица.

Она је појаснила да се рад куће финансира из буџетских средстава и донација приватних компанија, као и да се организују разне мафестације ради прикупљања средстава.

Родитељска кућа је прошле године проглашена најуспјешнијим донаторским пројектом у БиХ, а за изградњу куће обезбијеђено је 850.000 КМ у акцији која је реализована захваљујући подршци предсједника Републике Српске. Циљ изградње ове куће јесте да се током дуготрајног лијечења малим пацијентима и њиховим родитељима, који нису из Бањалуке, обезбиједи привремени дом, амбијент сличан кућном, како би лакше поднијели лијечење и смањили стрес.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.