Sign In

Посјета министра Богданића дјеци која љетују у Бечићима у оквиру пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске“

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, са сарадницима, посјетио је данас осму групу дјечака и дјевојчица који бораве на љетовању у Бечићима, у оквиру пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске“ за 2017. годину. 

У питању је пројекат који се реализује од 2002. године у сарадњи са Јавним фондом за дјечију заштиту Републике Српске и којим је до сада обухваћено око 25.000 дјеце, од 6 до 15 година.

Министар Богданић је нагласио да Пројекат Владе Републике Српске „Социјализација дјеце Републике Српске“ има за циљ да задовољи развојне потребе дјеце, развије осјећај емпатије и припадности вршњачкој групи и афирмише дјечије потенцијале.

„Ово један од најуспјешнијих и најхуманијих пројеката Владе Републике Српске јер на љетовање одлазе дјеца из осјетљивих категорија друштва, прије свега из социјално угрожених породица, дјеца из вишечланих породица, дјеца из породица борачке популације, дјеца са сметњама у развоју, као и посебно талентована дјеца и сви заједно проводе незаборавно вријеме на мору“, рекао  је министар Богданић.

Министар Богданић је нагласио да сматра како овај пројекат један квалитетан социјални програм, јер су за дјецу организоване едукативне и креативне радионице, спортски садржаји и квалитетно осмишљен програм.

„Сваки пут када дођемо овдје осјетимо заједништво са овом дјецом и љубав једних према другима без обзира што долазе из различитих категорија друштва и различитих општина. Мислим да је свака марка уложена у протеклим годинама у овај пројекат више него оправдана“, нагласио је министар Богданић.

Министар Богданић је нагласио да је овим пројектом бројним малишанима омогућено да квалитетно проведу дио распуста, дружећи се са вршњацима, али и да много тога науче кроз едукативне садржаје који су за њих осмишљени. Од министра су малишани традиционално, добили по мајицу и почастили се сладоледом. Министар је вече прије учествовао на фудбалској утакмици у дијелу спортских активности и одмјерио снаге са малишанима у улози голмана.

Директор Јавног фонда дјечије заштите РС Недељко Јовић захвалио се Влади Републике Српске и Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске на подршци у реализацији пројекта и нагласио да ће се наставити са његовим унапређењем сваке године.

„Особље и васпитачи улажу огромне напоре да дјеца што квалитетније проведу ово вријеме овдје. Једна од вриједности овог пројекта је чињеница да са дјецом раде и студенти, будући педагози, психолози и социјални радници и на тај начин и сами стичу знање и искуство и имају прилику да буду дио пројекта који је јединствен“, поручио је Јовић.  

У Бечићима тренутно борави осма смјена од укупно 135 дјечака и дјевојчица из Бијељине, Шековића, Милића, Гацка, Теслића и Градишке. 

У овој години Пројекат се реализује кроз 14 смјена, у периоду од 20. маја до 21. септембра, а прилику за бесплатно љетовање у овој години има укупно око 1.900 малишана.

Дјеца у Пројекту учествују преко: центара за социјални рад и служби социјалне и дјечије заштите, удружења родитеља дјеце са потешкоћама у развоју и родитеља из вишечланих породица, Борачке организације РС, Савеза удружења ратних војних инвалида, специјализованих установе социјалне и дјечије заштите, здравствених установа са дјецом на дужим и чешћим хоспитализацијама и на рехабилитационим третманима и другим партнерима Пројекта.

Дјеца бораве у дјечијем одмаралишту „Ужице“ у Бечићима у изузетно добрим условима смјештаја са свим садржајима неопходним за квалитетан и пријатан боравак и остваривање циљева пројекта. Дакле, са спортским теренима, радионичарским простором, рачунарском опремом и наравно одвојеним дијелом прелијепе бечићке плаже.

У питању су категорије дјеце која континуирано учествују у Пројекту од самог почетка, прије свега дјеца из социјално угрожених породица-корисника права из социјалне и дјечије заштите, дјеца из вишечланих породица, дјеца из породица борачке популације, дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, као и  посебно надарена дјеца, талентовани спортисти и др.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.