Sign In

Пуштени у рад нови уређај за магнетну резонанцу и дигитални рендген

Објављено:

Центар за радиолошку дијагностику Универзитетске болнице Фоча од данас је богатији за савремену магнетну резонанцу и дигитални рендген апарат, који су значајан допринос унапређењу дијагностичких могућности и лијечењу пацијената из свих крајева Републике Српске.

Савремену опрему, чија је вриједност око три милиона КМ, обезбиједила је Влада Републике Српске, а у наредном периоду планирана су нова улагања за опремање болнице и њено унутрашње уређење.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас у Фочи да је ова болница са новом опремом добила много бољу дијагностику, те да је међу првима у Српској по квалитету васкуларне хирургије.

Министар Богданић је нагласио да је неупитна подршка Владе Републике Српске и министарства овој установи, да ће она бити настављена, те изразио задовољство што је у Фочи створен квалитетан стручни кадар.

Директор Универзитетске болнице у Фочи Вељко Марић рекао је да ова болница, кроз сарадњу са ресорним министарствима и Владом Републике Српске, постаје све препознатљивија здравствена установа у Српској по квалитету услуга и здаравственог кадра.

"Томе много доприноси осавремењивање медицинске опреме", истакао је Марић.

Он је напоменуо да се у овој болници годишње лијечи више од 13.000 пацијената из свих крајева БиХ, те да је она наставна база Медицинског факултета.

"Овим апаратима ојачали смо радиолошку службу и то је веома значајно за нас, а све с циљем боље дијагностике и лијечења пацијената", рекао је Марић и навео да се у овој болници лијече пацијенти из 49 локалних заједница Српске и шест кантона Федерације БиХ, па чак и пацијенти из Србије и Црне Горе.

Он је додао да се наставља опремање и модернизација ове установе, а међу првим новинама планирано је унутрашње опремање, савремена ангио сала, нови операциони блок и Центар за васкуларну хирургију.

Марић је напоменуо да је те пројекте иницирао предсједник Републике Српске Милорад Додик, да је ресорни министар сагледао могућности и подржао, те да преостаје само да се они реализују у наредном периоду

"Имамо добро развијену васкуларну хирургију, коју ћемо додатно опремити и за ендоваскуларну хирургију, како наши пацијенти не би били приморани да иду на лијечења ван Српске и да би сав новац остајао у систему здравствене заштите, што је намјера и Владе Српске и свих нас у здравственом сектору", рекао је Марић.

Влада Републике Српске обезбиједила је и четири милиона КМ за потпуну реконструкцију Универзитетске болнице Фоча у оквиру пројекта "Енергетске ефикасности јавних зграда у Српској", што је највеће улагање у ову здравствену установу за шест деценија колико постоји.

У оквиру прве фазе, реконструисана је столарија, фасада и кров на објекту поликлинике и главне зграде ове здравствене установе, као и систем гријања, док ће у другој фази, чија је реализација у току, и преосталих пет павиљона болнице добити нови изглед.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.