Sign In

Европски дан свјесности о антибиотицима

Објављено:

Откриће антибиотика је једно од најважнијих открића у историји терапије у медицини. Ово откриће довело је до револуције у начину лијечења пацијената са бактеријским инфекцијама, што је допринијело смањењу оболијевања и умирања од ових узрочника болести. Данас антибиотици представљају основно средство савремене медицине и у оквиру здравствених услуга које се пружају у трансплантацији, онкологији, ортопедској хирургији и другим областима медицине.

Међутим, антибиотици су у великој мјери изложени нерационалној употреби, што је довело до појаве и ширења сојева бактерија отпорних на антибиотике, односно до антибиотске резистенције. Антибиотска резистенција је порасла у посљедњих неколико година толико да већ представља озбиљну пријетњу ефикасности антибиотика у будућности, што доводи у питање лијечење великог броја инфекција изазваних микроорганизмима, као и провођење бројних процедура савремене медицине. Уколико се узме у обзир и то да број нових антибиотика који се развијају није велики, пораст броја резистентних бактерија на лијекове представља значајан јавноздравствени проблем.

Због свега наведеног Европски центар за превенцију и контролу болести (The European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC), заједно са Свјетском здравственом организацијом је покренуо обиљежавање Европског дана свјесности о антибиотицима, који се обиљежава 18. новембра сваке године.

Политика унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020.године, кроз свој циљ побољшања контроле незаразних и заразних болести и унапређивања здравствене безбједности становништва, дефинисала је опредјељење Републике Српске да имплементира регионалне политике и акционе планове везане за рационалну употребу антибиотика и контролу инфекција како би се спријечила појава и ширење резистентних сојева бактерија и интрахоспиталних инфекција. Такође, Политиком лијкова у Републици Српској и Програмом у области лијекова од 2013. до 2020. године дефинише се рационална употреба антибиотика, прије свега с циљем: информисања јавности о употреби антибиотика на најефикаснији и најбезбједнији начин, систематичне припреме водича и алгоритама за кориштење антиобиотика у терапијске и профилактичке сврхе, континуиране едукације здравствених радника у вези са рационалном употребом антибиотика и с циљем препознавања улоге Комисије за лијекове у здравственим установама.

Као дио иницијативе Европског центра за превенцију и контролу болести и Свјетске здравствене организације, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске, проводе кампању подизања свијести о употреби антибиотика у Републици Српској. Кампања под називом „Рационална употреба антибиотика данас, ефикаснија заштита здравља сутра“ се базира на подизању свијести о рационалној и правилној употреби антибиотика, антибиотској резистенцији, те другим ризицима неадекватне употребе антибиотика међу здравственим радницима и пацијентима, односно општој популацији.

Према Свјетској здравственој организацији (СЗО) нерационална употреба антибиотика, подразумијева сљедеће:

- уколико се антибиотици прописују неосновано и према неодговарајућим индикацијама (на примјер, у случају вирусних инфекција, односно прехладе или грипа),

- уколико је доза антибиотика нижа или виша од одговарајуће за одређеног пацијента,

- уколико лијечење антибиотицима траје прекратко или предуго,

- уколико се ради погрешан одабир антибиотика за лијечење.

Мјере које промовишу рационалну употребу антибиотика укључују:

• континуирану едукацију доктора који прописују антибиотике о употреби антибиотика,

• примјењивање водича за употребу антибиотике у здравственим установама;

• континуирано праћење антибиотске резистенције и потрошње антибиотика,

• почетак антибиотске терапије у право вријеме и оптимално трајање антибиотске профилаксе у хирургији,

• узимање микробиолошких узорака прије иницијалне емпиријске терапије антибиотицима, те праћење резултата култура (антибиограма) и тежња према лијечењу базираном на антибиограму, и

• едукацију становништва о свјесности употребе антибиотика и посљедицама нерационалне употребе антибиотика.

Допринос смањењу антибиотске резистенције би требао да буде циљ сваком поједницу, јер само на тај начин кроз координацију активности свих актера можемо сачувати ефикасност антибиотика за будуће генерације.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.