Sign In

Европски дан свјесности о антибиотицима

Објављено:

Европски дан свјесности о антибиотицима се обиљежава 18. новембра у циљу подизања свијести о опасности коју по јавно здравље представља појава отпорности на антибиотике и важности разумне употребе антибиотика. Ове године се Свјетска недеља свјесности о антибиотицима обиљежава  у периоду од 12. до 18. новембра, под слоганом „Промјена не може чекати. Наше вријеме са антибиотицима истиче.“

Отпорност на антибиотике се развија усљед промјена на бактеријама које се јављају као  одговор на коришћење ових лијекова. Овакве бактерије могу инфицирати људе, али и животиње и инфекције које оне узрокују је теже третирати него инфекције изазване бактеријама које нису развиле отпорност. Подаци Европског центра за превенцију и контролу болести потврђују да се у Европској унији повећава број пацијената заражених отпорним бактеријама и да отпорност на антибиотике представља значајну опасност по јавно здравље.

Антибиотска отпорност доприноси повећању трошкова у здравству, пролонгираној хоспитализацији и повећању смртности. И поред развоја нових лијекова, без промјена у начину понашања отпорност на антибиотике ће остати значајна здравствена пријетња. Промјене у понашању подразумијевају активности у циљу редуковања ширења инфекција попут вакцинације, правилне хигијене и прања руку и добре хигијене и обраде намирница.

Важно је нагласити да антибиотици нису рјешење за инфекције узроковане вирусима као што су прехлада и грип. Антибиотици се користе у третману бактеријских инфекција. Дијагнозу болести и одлуку о томе да ли су антибитици неопходни може донијети само доктор медицине.

Када доктор потврди да су антибиотици неопходни, веома је важно антибиотике кориситити одговорно, што значи користити антибиотике на начин како их је доктор прописао. Употреба антибиотика на неадекватан начин може довести до појаве отпорности бактерија на будуће третмане антибиотицима. Ово представља здравствени ризик не само за лице које неадекватно користи антибиотике, већ и за било које друго лице које може бити заражено отпорним бактеријама.

Активности на промоцији рационалне употребе антибиотика у Републици Српској предвиђене су Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године у којој је кроз приоритетни правац контроле незаразних и заразних болести и унапређивање здравствене безбједности становништва, дефинисано опредјељење за имплементацију регионалних политика и акционих планова везаних за рационалну употребу антибиотика и контролу инфекција, како би се спријечила појава и ширење резистентних сојева бактерија и интрахоспиталних инфекција.

У Републици Српској је објављен и Програм контроле резистенције на антимикробне лијекове од 2016. до 2020. године. Циљ овог Програма је успостављање и спровођење квалитетне и ефикасне здравствене заштите становништва у Републици Српској кроз обезбјеђивање контроле резистенције микроорганизама на антимикробне лијекове, са нагласком на употребу антибиотика.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.