Sign In

Министар Шеранић на Конференцији министара здравља о антимикробној резистенцији

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић учествује на Конференцији министара здравља која је посвећена наредним корацима ка најбољој ЕУ пракси у борби против антимикробне резистенције кроз јединствен приступ, која се одржава у Букурешту, Румунија. 


Конференција која је окупила министре здравља из бројних земаља Европе има за циљ заједничко дјеловање на пољу изазова које доноси антимикробна резистенција, односно прекомјерна употреба антибиотика код људи и животиња. 

Прекомјерна употреба антибиотика доводи до појаве и ширења сојева бактерија отпорних на антибиотике, односно до антибиотске резистенције. Антибиотска резистенција је порасла у посљедњих неколико година толико да већ представља озбиљну пријетњу ефикасности антибиотика у будућности, што доводи у питање лијечење великог броја инфекција изазваних микроорганизмима, као и провођење бројних процедура савремене медицине. 

„Антимикробна резистенција представља озбиљан јавноздравствени проблем у Европи. Представници Европске комисије, Европског центра за превенцију и контролу болести, Свјетске здравствене организације и бројни министри здравља овдје су како би размијенили информације и искуства када је у питању овај проблем“, рекао је министар Шеранић. 

Он је нагласио да Политика унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, кроз свој циљ побољшања контроле незаразних и заразних болести и унапређивања здравствене безбједности становништва, дефинисала опредјељење Републике Српске да спроведе регионалне политике и акционе планове везане за рационалну употребу антибиотика и контролу инфекција како би се спријечила појава и ширење резистентних сојева бактерија и болничких инфекција. 

„Програмом контроле резистенције на антимикробне лијекове у Републици Српској од 2016. до 2020. године дефинисане су активности на унапређењу надзора над резистенцијом микроорганизама и потрошњом антибиотика“, рекао је министар Шеранић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.