Sign In

Министар Богданић посјетио малишане из Републике Српске у Бечићима

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, са сарадницима, посјетио је данас малишане који у оквиру шесте овогодишње смјене љетују у Бечићима у оквиру пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске". 


Пројекат реализује од 2002. године, а са циљем задовољавања развојних потреба дјеце, развијању осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмације дјечијих потенцијала.

Путем овог Пројекта, у претходним годинама на јадранској обали љетовало је више од 23. 000 дјеце осјетљивих категорија из свих општина Републике Српске. 

У 2018. години, захваљујући разумијевању и подршци Владе Републике Српске, биће обухваћено нових до 1.800 дјеце,  кроз 14 смјена у временском периоду од 20. маја до 21. септембра.

Категорије дјеце која континуирано учествују у Пројекту од самог почетка су, прије свега дјеца из социјално угрожених породица-корисника права из социјалне и дјечије заштите, дјеца из вишечланих породица, дјеца из породица борачке популације, дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, као и  посебно надарена дјеца, талентовани спортисти и др.

 „Увјерили смо се у квалитет услова у којима бораве дјеца. Овдје су доступни спотрски терени, радионичарске просторије и рачунарска опрема, а захваљујући раду васпитача и аниматора на располагању им све што је потребно да квалитетно и занимљиво проведу 10 дана на мору. Ово је трећа година како Пројекат реализујемо у одмаралишту „Ужице“ у Бечићима и задовољни смо сарадњом”, поручио је министар Богданић. 

Он је додао да је ријеч о једном од најхуманијих пројеката Владе Републике Српске, јер искуства и пријатељства која овдје стичу дјеца носе кроз цијели живот. 
„Управо су њихова међусобна различитост и разноврсност највећа вриједност Пројекта и служе остварењу пројектних циљева, а то су развијање емпатије и припадности вршњачкој групи без обзира на разлике. Дакле,социјализацији дјеце у сваком смислу“, нагласио је министар Богданић. 

Директор Фонда Недељко Јовић захвалио се Влади Републике Српске и Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске на подршци у реализацији пројекта и нагласио да ће се наставити са његовим унапређењем сваке године. 

Јовић се посебно осврнуо на значај стручног и пратећег особља, васпитача, педагошких координатора, спортских аниматора, медицинског тима и студената волонтера.

„Ви носите велику одговорност за безбједност и правилну бригу о дјеци и велико ми је задовољство што сам имаo прилику да се лично увјерим у квалитет посла који овдjе обављате и да су дјеца у добрим и брижним рукама,“ изјавио је Јовић.

Дјеца у Пројекту учествују преко: центара за социјални рад и служби социјалне и дјечије заштите, удружења родитеља дјеце са потешкоћам у развоју и родитеља из вишечланих породица, Борачке организације РС, Савеза удружења ратних војних инвалида, специјализованих установе социјалне и дјечије заштите, здравствених установа са дјецом на дужим и чешћим хоспитализацијама и на рехабилитационим третманима и другим партнерима Пројекта.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.