Sign In

Министар Богданић на сједници Регионалног комитета Свјетске здравствене организације за Европу

Објављено:

​​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић присуствује  у Будимпешти на годишњој сједници Регионалног комитета Свјетске здравствене организације за Европу са циљем доношења  одлука о здравственим приоритетима који ће утицати на здравље и благостање око 900 милиона људи у европском региону Свјетске здравствене организације, укључујући земље Европске уније, централну и источну Европу, Кавказ и централну Азију.

На сједници је наглашено да је очекивани животни вијек достигао просјек од преко 77 година у региону, а смртност дојенчади је најнижа до сада. Међутим, остају разлике међу земљама. Очекивани животни вијек се креће од преко 83 године до 71 године, а смртност новорођенчади од двоје па све до 22, на 1. 000 живорођене дјеце.

"Како се здравствени статус Европљана стално побољшава, морамо се фокусирати на постизање бољег, праведнијег, одрживог здравља и благостања за свакога у свакој животној доби. То је оно што ми зовемо универзално здравствено осигурање и то ће нам помоћи да побољшамо Агенду одрживог развоја за здравље", наводи Жужана Јакаб, регионална директорица Свјетске здравстене организације за Европу. "Од сада ће владе моћи да искористе нови европски путоказ за спровођење Агенде 2030, који се темељи на политичком оквиру Здравље 2020: то нам даје заједнички смјер да боље служи здрављу и благостању грађана."

Напредак Европе у оквиру Здравље 2020 обећава достизање циљева одрживог развоја.

У другој фази имплементације политичког оквира Здравље 2020, земље региона напредују у успостављању властитих политика и планова који се баве њеним основним вриједностима. То је корак ка остваривању циљева одрживог развоја у региону. 

До 2016. године је урађено много:

98% од 53 земље региона је пријавило да имају политику или стратегију за смањења здравствених неједнакости, што је повећање од 10% од 2010. године.
93% земаља је навело да имају здравствену политику у складу са Здравље 2020, 35% више него у 2010. години.
86% земаља има планове имплементације и 89% је успоставило механизме одговорности, опет повећање од 2010. године - за 40%, односно за 44%.
Велики планови за покривање великих здравствених изазова и могућности

Сви приоритети овогодишње сједнице Регионалног комитета имају утицај на постизање планираног у оквиру Здравље 2020 и циљевима одрживог развоја. Теме варирају од побољшања приступа лијековима до здравствене радне снаге прилагођене сврси; од побољшања спремности и одовора за ванредне ситуације и одговора до заједничког рада на здрављу и смањењу броја жртава услијед загађене животне средине.​ Сједници Регионалног комитета присуствују представници министарства здравља из 53 земље.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.