Sign In

Значајан корак напријед у раду Центра за радиотерапију у Бањалуци

Објављено:

​​​Центру за радиотерапију у Бањалуци додијељен je статус центра изузетности, у који ће медицински стручњаци из окружења који се баве овом врстом терапије долазити на едукацију.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић присутвовао је данас потписивању уговора између IMC Бања Лука - Центра за радиотерапију и свјетски реномиране фирме-произвођача радиотерапијске опреме из САД/Швајцарске Варијан Медикал Системс (Varian Medical Systems) којим се Центру за радиотерапију Бања Лука додјељује статус Центра изузетности (Center of excellence).

Добити статус Центра изузетности од ове компаније значи да је ова компанија препознала у IMC Бања Лука квалитетног партнера који је у потпуности оспособљен да дјелује као њен центар за тренинг и обуку, а што се по правилу спроводи кроз програме дизајниране за радиотерапијске професионалце из других центара које треба обучити да користе Варијанову опрему за пружање најсавременијих радиотерапијских третмана.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ова сарадња значи да ће компанија која се бави врхунском технологијом, израдом и производњом линеарних акцелератора пружити Центру за радиотерапију сваку подршку да би они били њихови представници за регион. 

Билић је навео да је Центар за радиотерапију почео са радом 2010. године у оквиру Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске. 

Он је истакао да ће према условима уговора, ИМЦ - Центар за радиотерапију бити међународни центар за демонстрацију "Варијанове" радиотерапијске технологије инсталисане у овом центру и едукацију медицинских професионалаца за клиничко спровођење процеса рада у свим сегментима примјене "рапидарк" технологије, од припреме пацијената за радиотерапијски третман до његовог спровођења. 

"Центар за радиотерапију је од почетка рада пружио услуге за више од 10.000 пацијената зрачењем линеарним акцелератором и за 3.000 пацијената на брахи терапији или на годишљем нивоу више од 30.000 третмана", нагласио је Билић. 

Кампос је истакао да је компанија "Варијан медикал системс" препознала у ИМЦ Бањалука квалитетног партнера, који је потпуно оспособљен да дјелује као њен центар за едукацију. 

"`Варијан` је препознао да Центар за радиотерапију користи најновије технологије, да су веома напредни корисници и да су примијенили све могућности које су на располагању у постојећем систему, те да њихов квалитетан рад може бити од велике помоћи да би се оваква технологија употријебила и користила у другим центрима у региону", нагласио је Кампос. 

Потписивању уговора присуствовао је и директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић, који је рекао да Фонд има добру сарадњу са ИМЦ Бањалука. 

"Годишње имамо више од 1.600 пацијената који се лијече у овој установи. Фонд уредно измирује обавезе за све осигуранике, а поред саме радиотерапије за пацијенте који путују, плаћамо и смјештај", навео је Кустурић и додао да и онколошки пацијенти који нису осигурани имају плаћену услугу у овом центру. 

Он је додао да је Фонд у преговорима са ИМЦ Бањалука и да је начелно договорено смањење цијена услуга за готово 10 одсто.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.