Sign In

Делегација Сената Парламента Чешке у посјети Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић примио је данас у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске делегацију Сената Парламента Чешке Републике, Одбора за здравство и социјалну политику на челу са госпођом Миладом Емеровом (Milada Emmerova). У пратњи делегације био је и економски дипломата при Амбасади Чешке Ладислав Хорак. 

Циљ посјете чешке делагације јесте упознавање са ефектима поројеката реализованих у здравству, како на примарном тако и на секундарном нивоу, а посебно је било ријечи о пројекту Подршке изградњи капацитета и техничке помоћи за васкуларну хирургију. 

Ова пројекат, који је започео још 2012. године успјешно је реализован на основу Меморандума о разумијевању за реализацију пројекта подршке изградњи капацитета и техничке помоћи за васкуларну хирургију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Универзитетској болници у Фочи. На основу меморандума, који је раније потписан од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Чешке развоје агенције потписани су и уговори за вриједне донације између УКЦ РС и Универзитетске болнице у Фочи са чешком компанијом „Vexim s.r.o.“ из Прага. Укупна вриједност опреме  која је донирана је 104.695 евра (набавка медицинске опреме потребне за рад васкуларних хирургија у ове две установе - комплети хируршког инструментарија и мобилни ултразвучни апарати за преглед крвних судова). 

Пројекат је обухватио и едукацију и стручно усавршавање васкуларних хирурга и медицинских сестара у најпрестижнијим болницама кад је у питању ова област медицине у Брну и Прагу, у земљи која је позната по развијеној васкуларној хирургији.
Донацијом у медицинској опреми заокружен је пројекат чешке владе и привредника развоју васкуларне хирургије у Републици Српској и том поводом, чешка делагација данас је и у посјети и хируршким клиникама  Универзитетског клиничког центра Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.