Sign In

Представљени потенцијали Републике Српске

Објављено:

​​​​Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић присуствују Самиту пословне дијаспоре САМИТ 2018,  који се одржава 1. и 2. јуна 2018. године у Цириху (Швајцарска), на позив Удружења српских привредника Швајцарске.  

Делегација Владе Републике Српске на овом самиту представља економске, научне и туристичке потенцијале Републике Српске, као и могућности за међусобну сарадњу, како са Удружењем српских привредника Швајцарске, тако и са привредним институцијама Швајцарске. Кључне теме економског форума који се одржава у оквиру САМИТ 2018  су туризам и здравствени туризам, ИТ област, производња, трговина и грађевинарство.

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић нагласила је да Република Српска има шта да понуди страним улагачима, као и да су права страних улагача у Републици Српској дефинисана и заштићена Уставом Републике Српске и законодавством, које страним инвеститорима осигурава национални третман, односно, страни инвеститори имају иста права и обавезе као и домаћи. 

„Потребно вријеме за регистрацију пословног субјекта је три дана.  Смањени су трошкови почетка пословања за неколико пута, а пореска политика у Републици Српској је најстимулативнија у региону: Законом  о порезу на доходак укинут је порез на дивиденду, а Акционим планом за реализацију мјера Владе Републике Српске за 2018. годину, предвиђена  је стимулативнија пореска политика, олакшице по основу опорезивања рада, укидање или смањење пореских и непореских давања у Републици Српској“, поручила је потпредсједник Голић.    

Уз то, напоменула је потпредсједник Голић, у Републици Српској је најјнижа цијена енергената у региону, обезбијеђени су стимулативни подстицаји за производњу ел.енергије из обновљивих извора,  интензивно улагање у развој путне инфраструктуре. 

„Однос квалитета и цијене радне снаге је, такође, повољан. Либерална царинска политика омогућава приступ бесцаринском тржишту од 600 милиона потрошача“, нагласила је потпредсједник Голић.  

Он је додала да су се у то већ увјерили инвеститори из Швајцарске кроз ранија улагања, а Република Српска је препозната као добар домаћин и поуздан партнер. 

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Драган Богданић поручио је да Република Српска располаже значајним потенцијалом за развој здравственог туризма и да је, захваљујући значајним улагањима у здаравствени сектор у протеклим годинама, квалитет услуге за пацијенте подигнут на значајан ниво.  „Оваква спајања привредна, културна и здравствена дају значај развоју и опстанку српског народа на свим просторима, а посебно подршку нама у Републици Српској, да се повежемо са здравственим установама и да од њих усвајамо знања и искуства и преносимо то на простор Српске, развијамо боље друштво, из којег ће се мање одлазити, а више долазити“, рекао је Богданић и додао да су кључне области на којима се заснива здравствени туризам у свијету стоматологија, ортопедија, физикална медицина и рехабилитација у бањама, а управо су те гране врло добро развијене у Српској. 

Страним туристима, али и нашој дијаспори, имамо шта да понудимо и можемо да будемо конкуретни не само цијеном него и квалитетом. Здравствени туризам може да буде наш бренд, најбоље искоришћен потенцијал“, поручио је министар Богданић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.