Sign In

Свјетски дан борбе против рака – „Ми можемо, ја могу“

Објављено:

​Свјетски дан борбе против рака обиљежава се сваког 4. фебруара, како би се подигла свијест о малигним болестима и начинима њихове превенције. Овај дан је прилика да се становници широм свијета уједине у борби против рака.

Слоган Свјетског дана борбе против рака и ове године је "Ми можемо. Ја могу" и има намјеру да истакне чињеницу да сви, у оквиру колектива или као појединци, могу да предузму различите активности како би утицали на превенцију појаве малигних болести и смањење утицаја малигних болести на појединце, породице и заједнице. Свјетски дан борбе против рака је прилика да сви размислимо о томе шта можемо учинити и промијенити како би овај циљ постигли.

Малигне болести представљају данас значајан јавноздравствени проблем будући да не погађају искључиво обољеле појединце већ имају велики утицај на шири друштвени и економски развој. 

Према подацима Свјетске здравствене организације, малигне болести представљају један од водећих узрока обољевања и смрти широм свијета. Око трећина свих смрти узрокованих раком повезује се са пет водећих фактора ризика: висок индекс тјелесне масе, недовољни унос воћа и поврћа, недовољна физичка активност, конзумирање дувана и конзумирање алкохола. Пушење представља најзначајнији фактор ризика за појаву рака и одговоран је за око 22 одсто смртних случајева повезаних са малигним болестима. 

Како у свијету, тако и у Републици Српској малигне болести имају велики јавноздравствени значај. Новооткривени случајеви малигних болести се прате путем Регистра малигних болести који је успостављен 2001. године. Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у Републици Српској, у 2016. години, малигне болести су биле узрок хоспитализације 36.775 пацијената, што чини 19,51 одсто од укупног броја хоспитализованих пацијената, а у ванболничком морбидитету је евидентирано 25.979 малигних болести, што представља 1.7 одсто у односу на укупан број дијагностикованих обољења, стања и повреда у примарној здравственој заштити.

Број новооткривених случајева малигних болести у 2015. години је износио 5.972 (3.089 мушкараца и 2.883 жена). Стопа инциденце износила је за мушкарце 206.6 на 100.000, а за жене 197.5 на 100.000.

У Републици Српској у 2015. години од малигних болести је умрло 3.113 особа, 1.760 мушкараца и 1.353 жене. Стопа морталитета је износила за мушкарце 112.7 на 100.000, а за жене 83.0 на 100.000 становника.

Влада Републике Српске је 2012. године усвојила Политику унапређивања здравља становништва Републике Српске до 2020. године. Један од циљева наведене Политике је контрола незаразних и заразних болести и унапређивање здравствене безбједности. Контрола незаразних и заразних болести и унапређивање здравствене безбједности интензивираће се посредством јачања здравственог система креирањем примарне здравствене заштите која управља ризицима за незаразне болести, рано открива и третира малигне болести и пружа интегрисану здравствену заштиту.
У Републици Српској Програм превенције и контроле незаразних болести, донесен од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, се спроводи од почетка 2004. године у свим домовима здравља, са циљем смањења смртности, обољевања и инвалидности од водећих незаразних болести, међу којима значајно мјесто заузимају малигне болести. Малигне болести чије је рано откривање предвиђено овим програмом су: рак дојке, рак грлића материце, рак дебелог цријева и рак простате. Програм укључује обавезно упућивање жена од 25 до 60 година живота на обављање PAPA налаза једном у три године, обављање мамографије код жена од 50 до 70 година живота једном у двије године и тест на окултно крварење за становништво изнад 50 година живота једном у двије године. Ови превентивни прегледи омогућавају да се болест открије у раној фази, у којој је лијечење најуспјешније.

Подсјетимо се на данашњи дан да сви можемо предузети одређене активности као што је усвајање здравих животних навика везаних за правилну исхрану, чешће упражњавање физичке активности, избјегавање конзумирања алкохола и дуванских производа, заштита од инфекција које проузрокују рак, избјегавање претјераног излагања сунцу, те одлазак на редовне превентивне прегледе. 

Ово је прилика да се грађани још једном подсјете на одлазак на превентивне прегледе у циљу очувања и унапређења њиховог здравља.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.