Sign In

Данас је свјетски дан заштите човјекове средине

Објављено:

​Свјетски дан заштите човјекове средине обиљежава се у свијету сваког 5. јуна са циљем подизања свијести људи да преузму одговорност за очување планете. 

На овај дан, 1972. године у Штокхолму, одржана је Конференција Уједињених народа о заштити животне средине на којој је исказана потреба за међународном сарадњом у циљу заштите човјекове средине.

Тема оводишњег Свјетског дана заштите човјекове средине је "Побједимо загађење узроковано пластиком", која ће бити у средишту свих информативних материјала, промотивних активности као и многобројних манифестација организованих широм планете. Овогодишња тема има за циљ да нас потакне да размислимо шта можемо промијенити у свакодневном животу како бисмо смањили загађење животне средине пластичним материјалима. 

Пластика данас у значајној мјери утиче на загађење животне средине, стварање отпада, безбједност хране и људски организам. Упркос томе што се одређени пластични материјали користе врло кратко (на примјер пластичне врећице или пластично једнократно суђе) они у животној средини остају присутни десетак, стотињак или чак хиљаду година.
.

с:

пластичне врећице замијенимо платненим,
избјегавајмо пластично суђе а користимо оно које се пере,
ако постоји могућност разврставајмо отпад и одлажимо га у предвиђене контејнере,
купујмо производе у повратној амбалажи.

Одлучимо на данашњи дан да промијенимо своје навике везано за употребу и одлагање пластичних материјала.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.