Sign In

Обиљежавање Свјетског дана вода

Објављено:

​​​Свјетски дан вода, који се обиљежава 22. марта сваке године, има за циљ предузимање разних активности у сврху заштите водних ресурса на Земљи. Све активности поводом Свјетског дана вода координише UN-Water (Међуагенцијски координациони механизам Уједињених народа за сва питања у вези са водом за пиће, укључујући и санитацију) у сарадњи са владама и партнерима многих земаља. Обиљежавањем овог дана жели се подсјетити на важност заштите водних ресурса као и недостатак воде за пиће у многим земљама свјета.

Тема Свјетског дана вода 2018. године  је "Природа за воду". Овогодишња тема говори о томе како можемо користити природне могућности за превазилажење тренутних изазова са водом. Загађење животне средине те присутне климатске промјене доводе до стварања разних криза везаних за воду широм свијета. Поплаве, суше и загађење вода додатно нарушавају вегетацију, земљиште, ријеке и језера. Занемаривањем екосистема, знатно се отежава процес обезбјеђивања свима потребне воде за преживљавање и напредовање.

Рјешења која се налазе управо у природи имају значајан потенцијал за рјешавање многих изазова са водом. Пошумљавање, уређивање ријека у циљу спречавања поплава као и обнављање мочварних подручја поновно може уравнотежити циклус природног кретања воде, побољшати људско здравље и онемогућити економску и финансијску штету у многим областима као што је пољопривреда и индустрија.

Сваке године Свјетски дан вода посебно истиче важност воде за пиће. Снабдијевање становништва здравствено исправном водом за пиће је један од основних предуслова доброг здравља. Свјетска здравствена организација је начин водоснабдијевања укључила у основне индикаторе здравственог стања становништва једне земље.  

Према подацима Кластерског истраживања вишеструких показатеља које је спроведено у Републици Српској од 2011. до 2012. године, готово цјелокупно (99,5 одсто) становништво је у вријеме истраживања користило побољшани извор воде за пиће. Око 23 одсто од укупно 31 члана домаћинстава који су користили непобољшане изворе воде за пиће, је адекватно пречишћавало воду за пиће, а најчешћи метод био је прокухавање (2,2 одсто). 

Према подацима Истраживања здравља становништва Републике Српске које је спроведено 2010. године, у Републици Српској у 2010. години, прикључак за воду у кући/стану имало је 92,7 одсто становништва, а потребно вријеме да се дође до извора воде за пиће за оне који је немају у кући/стану било је 5,4 минута. Највећи дио становништва (97,6 одсто), у складу са подацима овог истраживања, користио је безбједне изворе воде за пиће, што осигурава спровођење најважније мјере превенције заразних болести које се преносе хидричним путем.

Данашњи дан је прилика да се још једном подсјетимо важности улоге коју вода има у свим областима живота и да учинимо све што је у нашој моћи да очувамо њене ресурсе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.