Sign In

Унаприједити пословање установа социјалне заштите

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је у Дервенти са директорима републичких установа социјалне заштите разговарао о будућем финансирању и моделима унапређења пословања.

"Законски би требало да регулишемо неке ствари, као што је геријатријска психијатрија, с обзиром на демографско старење", изјавио је министар Шеранић.

Он је најавио усвајање закона о менталном здрављу у који ће покушати унијети нека рјешења о којима је разговарано на данашњем састанку.

"У изради су двије стратегије, од којих се једна односи на стара лица, а друга на ментално здравље. То је концепт којим се дају одговори на нека питања о којима смо разговарали", каже министар Шеранић.

Онје напоменуо да је до сада Влада Републике Српске суфинансирала установе по кориснику, а да се размишља да то убудуће буде на принципу услуге.

"Размишљамо о томе да установе подигну услуге на виши ниво, да не буде финансирање само од Владе, већ и из других извора. Структура услуге мора бити јасније квалификована јер сада услугу плаћамо по кориснику, без обзира на то да ли је покретан или није. Морамо да видимо колика је стварна вриједност услуге за стара лица", рекао је министар Шеранић.

На састанку је разговарано и о досадашњем начину пружања услуга дјеци без родитељског старања, оној ометеној у развоју, као и реализацији пројекта хранитељства и социјалног становања дјеце и њиховог осамостаљивања.

Директор Геријатријског центра Бањалука Винко Лолић каже да ова установа има 320 корисника и да имају велику листу чекања.

"Ми смо једна од најбољих установа у региону, имамо бројне потписане протоколе и усвојили смо ИСО стандарде. Једино што је лоше је то што не можемо изаћи у сусрет свим нашим суграђанима да њихове најближе смјестимо", рекао је Лолић.

Директор Јавне установе Центар за дј​ецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" из Дервенте Владан Поповић сматра да је састанак био добар и користан.

"Ми смо инсистирали на проширењу услуга које би обављали према корисницима, уважавајући савремене трендове", навео је Поповић и додао да треба проширити дјеловање на пружање услуга на терену, од специјалистичко-социјалних до социјалне рехабилитације. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.