Sign In

Свјетски дан борбе против дијабетес мелитуса

Објављено:

​​​Свјетски дан борбе против дијабетес мелитуса обиљежава се 14. новембра 2019. године. Обиљежавање овог датума увеле су Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација (World Health Organization) у циљу подизања свијести о стању са којим у свијету живе милиони људи.

Дијабетес мелитус је стање хроничне хипергликемије које је настало удруженим дјеловањем генетских и многобројних фактора средине. Настаје због апсолутног или релативног недостатка инзулина као и неадекватног дејства инсулина, а манифестује се карактеристичном клиничком сликом са прогресивним развојем компликација кроз процесе атеросклерозе и микроангиопатије.
Као и прошле године, тема Свјетског дана и Свјетског мјесеца дијабетес мелитуса у 2019. години је породица и дијабетес – Дијабетес мелитус: заштитите своју породицу.
Материјали и акције које Међународна федерација за дијабетес развија током ове двије године кампање имају за циљ:
 подизање свијести о утицају који дијабетес мелитус има на породицу и мрежу подршке оних који су погођени овом болешћу,
 промоција улоге породице у управљању, њези, превенцији и едукацији о дијабетес мелитусу.
Кроз обиљежавање овог дана позивају се породице да се едукују о знаковима упозорења и ризицима код дијабетес мелитуса. Посебно се то односи на родитеље, да буду способни да уоче ово стање код властите дјеце. Резултати истраживања које је спроведено од стране Међународнe федерацијe за дијабетес су показали да родитељи са више дјеце имају проблема са препознавањем првих знакова дијабетес мелитуса, и да их сваки трећи уопште не би примијетио. Недостатак знања о дијабетес мелитусу значи да уочавање знакова упозорења није само проблем за родитеље, већ је проблем који утиче на цијелу друштвену заједницу, посебно код дијабетеса типа 2 који чини око 90% свих обољевања од дијабетес мелитуса, јер су знакови болести блажи него код дијабетес мелитуса типа 1.
Ако се благовремено не открије и не лијечи, дијабетес може довести до тешких компликација које мијењају живот а то су: сљепило, ампутације екстремитета, затајење функције  бубрега, срчани удар, мождани удар. Према подацима Свјетскe здравственe организацијe у 2017. години дијабетес мелитус је  разлог за четири милиона смртних исхода у свијету.
Према подацима Међународнe федерацијe за дијабетес, у свијету тренутно живи преко 425 милиона људи са дијабетес мелитусом (један од 11 одраслих), а према процјенама до 2045. године број обољелих ће порасти на 629 милиона. Преко милион дјеце и адолесцената имају дијабетес мелитус тип 1, а двије трећине (327 милиона) обољелих од дијабетес мелитуса су одрасли у периоду радне продуктивности (од 22 до 64 године живота). Већина обољелих има дијабетес мелитус типа 2, што се у одређеној мјери може спријечити кроз редовну физичку активност, здраву и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Сматра се да једној од двије особе које тренутно живе са дијабетес мелитусом типа 2 још увијек није постављена дијагноза. 
Дијабетес мелитус обољеле и породицу излаже великим финансијским трошковима, а процјена је да се у свијету од укупних глобалних трошкова за здравље 12% (727 милијарди америчких долара) троши због дијабетес мелитуса.
Дијабетес мелитус у Републици Српској
Дијабетес мелитус у Републици Српској се пријављује у складу са Правилником о обрасцу популационог и клиничког регистра, начину вођења, обрасцу пријава и поступку пријављивања дијабетес мелитуса. 
Анализом достављених пријава укупан број пријављених обољелих од дијабетес мелитуса у Републици Српској до 31.12.2018. године jе 62.792, а највећи број пријављених је из Регионалног центра Добој (28.025), затим сљеде Бањалука (16.409), Зворник (9.925), Источно Сарајево (3.575), Требиње (3.206), и Фоча (1.652).
Анализом података о типу дијабетес мелитуса, од укупног броја пријављених, 15.216 (24%) је тип 1, а 47.576 (76%) је тип 2.
Анализирајући обољеле према узрасту, уочава се да се број обољелих повећава са годинама живота, тако да је највећи број обољелих регистрован у седмој деценији живота. 
Према добијеним подацима, стопа преваленције дијабетеса у Републици Српској је 5,5%. У 2018. години у Републици Српској пријављено је укупно 890 нових случајева обољевања од дијабетес мелитуса, и то 92 тип 1,  и 798 тип 2. Од укупног броја новообољелих, 463 су особе мушког а 427 су особе женског пола.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.