Sign In

Министар Шеранић: Дјеци омогућити да остваре потенцијале

Објављено:

​​​Дјеци треба омогућити да што боље и квалитетније проведу дјетињство, остваре своје потенцијале и да их буде што више у Републици Српској, једна је од порука послатих са централне манифестације обиљежавања Недјеље дјетета која је, под слоганом "Моја седмица, моја година", данас одржана у Бањалуци.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је циљ системски омогућити да свако дијете има услове да оствари свој пуни потенцијал.
"Савремена породица има различите проблеме, међу којима је стицање потомства, због чега парламенту и предлажемо Закон о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом. Надамо се да ћемо тако у Српској добити још дјеце и омогућити људима родитељство", поручио је министар Шеранић.
Помоћник министра за породицу, омладину и спорт Републике Српске Босиљка Бошњак рекла је да Влада и ресорно министарство током цијеле године дјецу стављају у први план.
"Ове године акценат стављамо на инклузију или на дјецу и одрасле који имају одређене сметње у развоју, односно вид инвалидитета. У том смислу, желимо да дјеци скренемо пажњу да од нас није лошији неко ко је `различит` и `различитији`", појаснила је Бошњак.
Она је рекла да Влада и Министарство цијеле године подржавају вишечлане породице, као и програме вантјелесне оплодње, с циљем повећања броја становника Српске.
"Дјецу морамо пазити, вољети и усмјеравати на све што је добро. Желимо да сваки дан буде дан ђетета", поручила је Бошњакова.
Ученик из Модриче Лана Лејић, која је освојила другу награду на конкурсу Министарства за најбоље литерарне радове о теми "Моја седмица, моја година", рекла је да је својом пјесмом хтјела да поручи да треба поштовати права дјеце.
"И да сви будемо једнаки и ширимо што више љубави", навела је Лејић, која је награђена на конкурсу на који се пријавило више од 600 малишана из Републике Српске.
Традиционалну међународну манифестацију Недјеља дјетета организовало је Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите и Министарством просвјете и културе Републике Српске.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.