Sign In

Свечани почетак реализације пројекта изградње нове Болнице у Добоју

Објављено:

​​​​​​​​​​Уз присуство највиших званичника Републике Српске и БиХ, као и бројних грађана добојске регије данас је у Добоју потписан уговор за пројекат „Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ болнице Добој – по принципу „кључ у руке““, а постављањем временске капсуле означен је и почетак реализације овог пројекта. 

Уговор су свечано потписали министар здарвља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и Ли Цхан, генерални директор компаније Чајна Синофарм Интернешнел Корпорејшн.

Након потписивања уговора, одржана је свечаност поводoм почетка реализације пројeкта изградње и опремања нове Болнице у Добоју. Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг положили су камен темељац за изградњу нове зграде болнице у Добоју укупне вриједности 88.568.717 КМ без ПДВ-а, коју ће према принципу "кључ у руке" градити "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн". 
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што је данас у Добоју положен камен темељац за нову зграду болницу, која је, према обиму финансирања, велики, а по значају стратешки пројекат за Републику Српску и овај град.

Он очекује да нова зграда Болнице "Свети апостол Лука", о чијој је изградњи и финансирању прије три године разговарано у Кини, буде изграђена за 36 мјесеци и предата Српској и граду Добоју. 
"Ово се ради из средстава буџета Републике Српске. Српска има обавезу према градовима какав је Добој да гради капиталне објекте", изјавио је Додик након полагања камена темељца. 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је пројекат добојске болнице успјех и Добоја и Републике Српске. 
Он је најавио да се настављају улагања у здравствене објекте широм Републике Српске. Предсједник Вишковић је подсјетио да је Влада у протеклих десет година, а под коалицијом на чијем челу је СНСД, у здравство уложила више од 800 милиона КМ.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да је почетак изградње нове зграде болнице важан дан за Добој и здравствени систем Републике Српске, те да ће Влада са кинеским партнерима наставити улагања у инфраструктуру и опрему у болничком сектору.
"То ће бити савремена установа смјештена на једној локацији која ће моћи да пружи квалитетну здравствену заштиту становништву ове регије", навео је министар Шеранић. 

Он је истакао да ће нова зграда болнице у Добоју имати око 27.000 метара квадратних корисног простора. "Радићемо и на едукацији, образовању и усавршавању наших здравствених радника у Кини да бисмо имали нове здравствене услуге у Српској", рекао је министар Шеранић. ​

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да је изградња нове зграде болнице у Добоју први такав кинески пројекат у Републици Српској, БиХ, али на Балкану, и изразио увјерење да ће, као и Термоелектрана у Станарима, бити примјер одличне сарадње Кине и Републике Српске. 
Он је увјерен да ће кинеска компанија "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" реализовати пројекат изградње нове болнице у Добоју на вријеме и према највишим стандардима. 

Нова болница је пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије Републике Српске, те Зеничко-добојског и Тузланског кантона у Федерацији БиХ. 

Конзорцијум Чајна Синофарм Интернешнел Корпорејшн и Шан Си Констракшн Инвестмент Груп (China Sinopharm International Corporation и Shan Xi Construction Investment Group Co.Ltd). из Кине, изабран је за извођача радова након проведеног међународног поступка јавне набавке.  Укупна вриједност уговора је 88.568.717, 58 КМ (без ПДВ-а), рок за завршетак радова 36 мјесеци, а плаћање у 120 једнаких мјесечних рата.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.