Sign In

Министар Богданић посјетио реконструисано Одјељење онкологије Болнице у Добоју

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је данас реконструисано Одјељење за онкологију Болнице "Свети апостол Лука" у Добоју, у којем ће се пружати услуге за око 200 пацијената ове регије који су до сада морали ићи у здравствене центре у Бањалуци.

Министар Богданић је рекао да је Болница оспособила одређени број болесничких просторија и собу у којој се врши растварање цитостатика, те обучила одређени број љекарског особља, да би пацијенти кроз дневни боравак добили здравствену услугу по коју су морали одлазити у Бањалуку. 
Он је похвалио тежњу професора Зденке Гојковић да се хемиотерапија даје на исти начин у цијелој Републици Српској, да се постигну слични стандарди и да гђе год је то могуће пацијент терапију добије у надлежној болници, односно здравственој установи секундарног нивоа. 
Министар Богданић је навео да се на тај начин побољшава комфор пацијента и смањују трошкови одласка у Универзитетски клинички центар у Бањалуци, чији конзилијуми сада заједно са колегама хематолозима и онколозима из цијеле Српске прате сва дешавања. 
 Национални координатор за малигне болести у Републици Српској Зденка Гојковић изразила је задовољство чињеницом да је реконструисано Одјељење за онкологију у добојској болници, истичући да је то велика ствар захваљујући разумијевању министра. 
Онколог добојске болнице Наташа Ђекић Матковић каже да на мјесечном нивоу терапије прима до 210 пацијената, са карциномом дојке, дебелог цријева, желуца. 
"Први конзилијум имали смо 6. марта и тада смо имали 17 пацијената. Нажалост, број пацијената се сваки пут повећавао, те смо дошли до 28 пацијената по конзилијуму", навела је Матковић. 
Она је најавила да ће се конзилијуми од октобра састајати сваке седмице, а не сваке друге као до сада. 
Матковић каже да је неопходно обезбиједити специјализацију за онколога, с обзиром на велику регију и потребе о којима се тренутно на Ођељењу стара пет сестара, те више секундарних љекара опште праксе који су на обуци. 
Директор болнице Милорад Живковић каже да су на Одјељењу за онкологију обезбијеђене још двије просторије за мушке и женске пацијенте, а вриједност тих радова је до 10.000 КМ. 
"До сада се више од 300 најтежих пацијената обољелих од малигних болести лијечило у Бањалуци, а данашњим отварањем Ођељења смањују се њихови трошкови", рекао је Живковић, који је најавио да ће се наредне седмице отворити обновљене просторије психијатрије. 
Он каже да се наставља план побољшања здравствених услуга и њихово проширење у овој здравственој установи.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.