Sign In

Министар Драган Богданић свечано отворио Други конгрес офталмолога Републике Српске

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворио је данас у Бањалуци тродневни Међунардни конгрес офталмолога, на којем ће бити представљени најновији дијагностички протоколи и савремене смјернице у третману бројних офталмолошких обољења.

Министар Богданић је изразио очекивање да ће конгрес допринијети унапређењу здравствене заштите у области офталмологије, која постаје све заступљенија. 

"Све је већа потреба за хируршким интервенцијама офталмолога, али и адекватним терапијама и дијагностиком, те је овакав конгрес са великим бројем учесника, велики успјех за нас", рекао је министар Богданић. 

Министар је поручио да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске препознаје  тежину обољења са којима се суочавају пацијенти, њихове породице и друштво у цијелини, јер ова обољења, уколико се не лијече, узрокују значајан степен инвалидности , те стварају терет породицама и друштву.

Министарство, нагаласио је министар Богданић, препознаје своју улогу и подржава напоре Удружење офталмолога Републике Српске у борби за бољи вид сваког од пацијената.

Говорећи о листама за чекање на хируршке и друге интервенције у овој области, министар је рекао да ће се у наредном периоду радити на томе да се те листе скрате. 

"Радићемо на томе да што већи број болница, осим Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске, раде ове операције, јер ће се, с обзиром на старење наше популације, број оних којима су те услуге потребне бити све већи", рекао је министар Богданић. 

Предсједник Удружења офталмолога Републике Српске Милка Мавија рекла је да је ово други конгрес, на којем се очекује више од 350 учесника. 

"Организоване су и бројне сесије и курсеви, те седам сателитских симпозијума. Ријеч је о обнављању знања, али и установљавању нових дијагностичких терапијских протокола, који су изашли у посљедњих годину и по дна у свијету", рекла је Мавија, која је и начелник Клинике за очне болести у УКЦ-у Српске. 

Она је истакла да савремена офталмологија не може да функционише без технологије, која чини велики дио ове области. 

Предсједник Удружења офталмолога Србије Драган Веселиновић рекао је да ће Бањалука наредних дана бити "центар балканске офталмологије", гдје ће бити одржана важна предавања значајних имена офталмологије у региону. 

"Ово је прилика за нас искусне офталмологе да разменимо искуства, али и изузетна прилика за млађе колеге да чују нешто ново, да добију нова сазнања и идеје, што ће унапредити офталмологију у овом региону", рекао је Веселиновић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.