Sign In

Шеранић: важна редовна здравствена заштита грађана

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић сматра да је у овом тренутку веома важно да Дом здравља Бањалука обавља редовну здравствену заштиту грађана ако се има у виду епидемија вируса корона.

Министар Шеранић је оцијенио да је Дом здравља Бањалука на почетку епидемије вируса корона, 5. марта, био перјаница одговора у примарној здравственој заштити.

Он је рекао да је са руководством ове здравствене установе данас разговарано о области школске стоматологије, активностима Центра за ментално здравље, као и пружању услуга физикалне медицине пацијентима који су преживјели мождани удар.

"Враћамо примарну здравствену заштиту на 100 одсто специјалистичких капацитета услуге", изјавио је министар Шеранић, који је са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем разговарао са руководством бањалучког Дома здравља.

Радојичић је рекао да Дом здравља Бањалука од почетка епидемије носи прву линију борбе против ширења епидемије вируса корона и одао признање свим радницима ове здравствене установе за оно што је предузето, указујући да треба имати у виду да је у Бањалуци до сада више од 1.700 људи било позитивно на вирус корона.

Он је навео да је у августу процијењено да од 1. септембра почиње нова фаза јер је почела нова школска година, завршени су годишњи одмори и градски превоз ради у пуном капацитету, те је значајно повећан број контаката, што може да доведе до ширења вируса корона.

Према његовим ријечима, почетак нове школске године није довео до било каквих озбиљних промјена када је ријеч о броју обољелих, те да је у Бањалуци, гђе је више од 40 основних и средњих јавних и приватних школа, као и десетине хиљада лица у школском систему, стање у прве двије седмице, за сада, задовољавајуће.

Радојичић је нагласио да, ако се прате трендови у посљедња три мјесеца када је ријеч о обољелима од вируса корона, та цифра је чак у неким фазама опадања, нагласивши да ће пандемија трајати и да град мора да буде спреман да поступа по препорукама током цијеле јесени, а, вјероватно, и зиме.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да се град Бањалука већ дуже држи на повећаном броју пацијената обољелих од вируса корона.

Тодоровићева је истакла да је у посљедње вријеме примијећено да се поједини грађани не придржавају препоручених мјера, да се неодговорно понашају, а утврђено је и да неке институције и предузећа не спроводе мјере.

"О свим тим неправилностима свакодневно упознајемо институције које врше контролу", рекла је Тодоровићева и нагласила да се у наредном периоду сви требају држати мјера превенције, посебно у свјетлу почетка нове школске године.

Она је захвалила за посјету министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.