Sign In

Одржана едукација за базично збрињавање хитних стања

Објављено:

Едукација за медицинске сестре/техничаре о базичном збрињавању хитних стања, чији је циљ јачање компетенција медицинских радника у раном препознавању срчаног застоја и започињању реанимације од особа које су се задесиле на мјесту несреће до доласка стручне екипе, одржана је данас у Болници "Србија" у Источном Сарајеву.

Циљ едукације, одржане у организацији Удружења техничара ургентне медицине Републике Српске, јесте и да се стопа преживљавања и квалитета живота унесрећених након реанимације подигне на што већи ниво.

Предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз истакла је да је данас здравственим радницима Болнице приказана базична реанимација, односно поступци које препоручују свјетске куће које дају препоруке за ургентна збрињавања.

Осврнућемо се и на збрињавање COVID-19, односно поступке у току пандемије вируса корона, рекла је она и додала да је збрињавање ових пацијената за здравствене раднике веома захтјевно, јер имају притисак и од броја пацијената, те мањег броја радника који их збрињавају.

Она је навела да је посебно важно да обуку прођу и лаици, јер је битно да они на улици могу препознати хитно стање, односно када да позову хитну помоћ, број телефона те службе и како да укажу прву помоћ док обучене екипе не стигну.

Един Фишековић, представник Фондација "Фами" која уз подршку Владе Швајцарске реализује пројекат "Јачање сестринства у БиХ", рекао је да се у оквиру овог пројекта реализује и подршка развоју сестринских удружења.

Он је захвалио Министарству здравља Републике Српске на подршци у спровођењу овог пројеката и Ресусцитационом савјету, који су нашли начина и могућност да се у ова тешка времена приближе сестрама, као некоме ко носи највећи терет пандемије.

Директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија објаснио је да је данашња едукација намијењена медицинским радницима - техничарима и младим љекарима, који пружају услуге становницима у Ургентном центру ове установе, те изразио наду да је ово почетак сарадње која ће омогућити квалитетнију услугу онима који су у хитном стању. Подсјетио да је Болница током ове године ријешила питање мобилног рентгена, који је значајно побољшао услове за пружање здравствене заштите у ургентним случајевима.

Едукација се спроводи уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у јавним здравственим установама широм Српске, у оквиру пројекта јачања сестринства у БиХ.

Едукације су већ одржане у Болници "Младен Стојановић" у Приједору, Универзитетској болници Фоча, Болници Требиње, те у домовима здравља у Приједору, Српцу, Фочи, Требињу, Мркоњић Граду, Шипову, Костајници, Новом Граду и Градишци.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.