Sign In

Министар Ален Шеранић на завршној радионици прве фазе пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић учествoвао је данас на завршној радионици прве фазе пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ у Сарајеву, гдје су презентовани резултати овог пројекта за Републику Српску.  

 

Грађани Добоја и Зворника, нарочито млади, имали су прилику да буду дио пројекта  “Смањење фактора ​здравствених ризика” – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), који има за циљ да подстакне грађане на активности које би утицале на смањивање фактора здравствених ризика. Захваљујући овом пројекту, који реализује Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу, спроведено је низ активности  за подизање нивоа свјести код одраслих и подстицање најмлађих да усвоје здраве стилове живота. 

 

Пројекат се у овим градовима спроводио кроз заговарање, мобилизацију и едукацију, како би се промоција здравих стилова живота интегрисала у редовне активности како градских управа, тако и институција, предузећа и самих грађана.

 

Посебан фокус био је на смањењу четири основна фактора здравствених ризика: дуван, алкохол, нездрава исхрана и недовољна физичка активност.

 

Министар Шеранић поручио је учесницима да су резултати пројекта многобројни, али да је највећа вриједност то што су Добој и Зворник показали да су промјене навика и здрави стилови живота могући, нарочито код дјеце и младих као сигурне инвестиције за будуће здравље.

 

„Локалне заједнице које су препознале важност мултидисциплинарности у приступу здрављу и направиле су конкретне промјене за своје суграђане. На укупно здравље становништва здравствени систем утиче тек са десет процената и због тога заговарамо приступ - здравље у свим политикама и укљученост свих“, поручио је министар Шеранић.

 

Градске управе су показале спремност да одговоре на захтјеве чланова локалних група које су осмишљавале активности и да се ангажују око решавања проблема који су у овим градовима препознати. Истовремено су успостављене локалне акционе групе у оба града које ће се бавити здравственом политиком у градовима, са по 25 чланова из различитих сектора. У оба града усвојени су Акциони планови за смањење здравствених ризика – као оквир за деловање на нивоу градова. Низом заједничких активности, појачана је контрола доступности дувана и алкохола особама млађим од 18 година и поштовање закона, како у малопродајним тако и у угоститељским објектима у оба града. Такође су на шест дјечјих игралишта у Добоју постављени натписи којима се одрасли моле да не пуше у близини дјеце.

 

Познати локални спортисти – заштитна лица Пројекта у оба града организовали су низ тренинга на отвореном, спортских часова у школама и у градским парковима, и представљања значаја физичке активности и ђацима и родит

ељима.

 

ђаци у већини школа, у форми надметања, почели да примјењују.

 

.

 

У три здравствене установе, девет просвјетних установа и два предузећа у Зворнику усвојена је Политика установа без дуванског дима, а у Добоју су усвојене Политике за окружење без дуванског дима у седам основних, свих шест средњих и једној високој школи, као и у једном вртићу и двије јавне здравствене установе.

 

Такође у оквиру Пројекта, испоручена је медицинска опрема за Дом здравља Добој, спортска опрема, дјечија игралишта и опрема за вјежбање на отвореном, угоститељска опрема за припрему здраве хране, као и информатичка опрема итд.

 

Паралелно са овим активностима, кроз пројекат су родитељи, наставници, запослени у вртићима, здравственим установама, градским управама – прошли специфичне едукативне радионице на којима су добили више знања о ризицима које носе конзумирање дувана, алкохола, нездраве хране и слаба физичка активност. Током девет мјесеци организовано је укупно око 90 едукативних радионица у Добоју и Зворнику којима је присуствовало укупно скоро 1.500 полазника. Међу њима је био значајан број родитеља и наставника, који имају највећи утицај на стварање здравих навика код дјеце. Зворник је установио Штафету здравља, као награду за основну школу која је била најактивнија у области смањивања фактора здравствених ризика међу дјецом. У оба града, учесници Пројекта намјеравају да остану активни  у подизању свијести својих суграђана о здравим навикама.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.