Sign In

Промовисано 186 дипломаца Медицинског факултета у Бањалуци

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске обратио се данас дипломцима Медицинског факулета у Бањалуци и пожелио им успјех у будућем раду.

На Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци данас је промовисано 186 дипломаца, од којих 84 са студијског програма медицине, 54 фармације, 32 стоматологије и 16 здравствених студија. Најбољи студент Медицинског факултета Ђорђе Ђукановић биће запослен на овом факултету.

Министар Ален Шеранић рекао је да ће Министарство и Влада Републике Српске настојати да приоритетно дипломцима буду обезбијеђени услови за рад у здравственим установама да би остали у Српској.

Министар Шеранић је истакао да ће дипломцима бити омогућено да се и даље усавршавају на Медицинском факултету и Универзитету јер је значајно да Република Српска и у домену истраживачког рада има адекватне стручњаке који могу да помогну рад здравственог система.

Министар Шеранић је рекао да ће дио њих сходно потребама Универзитетског клиничког центра Републике Српске бити запослени у овој здравственој установи, али да су ту и друге болнице и здравствене установе да пруже подршку овим младим људима.

"Универзитетска болница у Фочи, рецимо, која увијек прима најбоље студенте - без обзира да ли су са студијског програма медицине или стоматологије", рекао је министар Шеранић и изразио наду да ће дипломци кроз рад постићи и више од њихових професора.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Медицински факултет из године у годину завршавају све бољи студенти, нагласивши да због тога Српска не треба да брине за здравство, јер ће сви његови сегменти на располагању имати веома добре стручњаке.

Према његови ријечима, Медицински факултет је ускладио планове и програме и излазне компетенције на готово свим студијским програмима са европским директивама и компетенцијама које су и предвиђене, те да очекује и покретање студијског програма медицине на енглеском језику.

Гајанин је рекао да се Медицински факултет адекватно адаптира на нове услове пословања Универзитета у Бањалуци, те да је то организациона јединица која је своје услуге из области здравства понудила на тржишту, а тиме унаприједила практични дио наставе за све студијске програме.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је новинарима да ће студент генерације ове године бити запослен на Факултету, чиме ова високошколска установа настоји да задржи најбоље и омогући им да се баве истраживачким радом.

Шкрбић је подсјетио да се свечана академија одржава сваког 15. новембра, који се обиљежава као Дан Факултета као знак сјећања на прво предавање одржано 1978. године.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.