Sign In

Први Фестивал рекреације за старија лица

Објављено:

​​Први Фестивал рекреације особа треће животне доби Републике Српске, који је данас отворен у Бањалуци, окупио је око 50 учесника из неколико општина бањалучке регије са циљем промоције спортских активности и здравог живота код ове популације.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић истакла је значај овог фестивала, јер се сматра да са старошћу лица бивају све мање активна, а посљедица тога је повећан број здравствених проблема. 
"Учесници фестивала ће се такмичити у неколико дисциплина, као што је пикадо, кошарка, те фудбал са циљем промоције здравих стилова живота и активног старења", рекла је Сладојевић. 
Она је додала да је фестивал прилика за међугенерацијско дружење и солидарност, јер учествују и студенти факултета који ће учесницима омогућити сигурну физичку активност. 
Сладојевић је навела да на фестивалу учествују представници центара за социјални рад Прњавор, Србац, Градишка, Лакташи, те Дома за старија лица Приједор и Геронтолошког центра Бањалука. 
"Свака локална заједница може да проводи ове активности и на тај начин промовише здрав начин живота, али и превенцију менталних обољења, те дружење, јер су досада и самоћа старијих лица један од узрока јављања бројних обољења", рекла је Сладојевић. 
Професор на Факултету физичког васпитања и спорта Радомир Зрнић рекао је да лица која имају више од 65 година и која су већ у пензији и имају вишак слободног времена, треба да буду што више физички активна. 
"Предност физичке активности је што је то најбоља превенција сваке болести", рекао је Зрнић и изразио наду да ће фестивал заживјети, те да ће сљедеће године бити и масовнији. 
Фестивал рекреације особа треће животне доби Републике Српске организовала је Асоцијација "Спорт за све" у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, поводом обиљежавања Међународног дана старијих особа.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.