Sign In

Међународни дан физичке активности, 10. мај

Објављено:

​​Свјетска здравствена организација је у циљу подизања свијести цјелокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања дана 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обиљежавање међународног дана физичке активности. Овај дан је познат под слоганом „Кретањем до здравља“, а односи се на умјерену физичку активност без обзира на садржаје, мјесто и вријеме извођења. Циљна група је цјелокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, вјерске, расне, социјалне, економске и етичке припадности.

О значају физичке активности говори и податак да је још један дан у години посвећен физичкој активности осим 10. маја, а то је 06. април. Ове године мото Свјетског дана физичке активности, који се обиљежава 06. априла био је „Активан живот! Дужи живот!“ (eng. Active Life! Longer Life!). Мото Свјетског дана физичке активности ове године указује на значај физичке активности на унапрeђење физичког и менталног здравља и квалитета живота. О значају физичке активности и њеном правилном упражњавању Свјетска здравствена организација је указала кроз своје препоруке за дјецу узраста од пет до 17 година, младе и радно способно становништво од 18 до 65 година и особе старије од 65 година. Ове године Свјетска здравствена организација је дала и препоруке за физичку активност дјеце млађе од пет година. Будући да одсуство физичке активности доприноси настанку и погоршању хроничних незаразних обољења циљ сваке државе је створити услове у којима ће становништво бити физички активно. 

Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске је у циљу унапређења знања и промјене ставова у погледу значаја физичке активности, уз помоћ стручњака из различитих области израдило Водич за физичку активност намијењен тимовима породичне медицине, као и промотивне материјале намијењене општој популацији, здравој и обољелој од одређених хроничних незаразних обољења. У 2018. години у оквиру имплементације Пројекта “Смањивања фактора здравствених ризика“ дио Б Пројекта (за Републику Српску) реализована је комппонента „Израда и имплементација програма образовања у локалној заједници за имплементацију превенције и вјештине здравог понашања“. У току реализације Програма у двије изабране локалне заједнице у Републици Српској, Добој и Зворник, одржане су десетине радионица са шест циљних група (дјеца предшколског и школског узраста, радно способно становништво-запосленици у домовима здравља, градској управи, прешколским и школским установама, невладин сектор). Један од циљева је био подизање свијести о значају физиче активности на радном мјесту, у школи/предшколској  установи, локалној заједници и стварању окружења на радном мјесту, школи/предшколској установи и у локалној заједници за вјежбање и унапређење физиче активности. 

У 2019. години промовисан је Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године који у дијелу 6.2.3 под називом Промовисање активног живота и мобилности, говори о промовисању физичке активност и смањењу сједалачког начина живота кроз здравствени систем и прилагођавању околине, као једном од општих циљева Акционог плана за превенцију и контролу незаразних болести у Европском региону Свјетске организације за период од 2016. до 2025. године. Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године предвиђа низ активности у Републици Српској које су везане за споменути циљ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.