Sign In

Међународни дан физичке активности - "Кретањем до здравља

Објављено:

​Свјетска здравствена организацијa је, 10. маја 2002. године, у циљу подизања свјести цјелокупне свјетске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања, покренула глобалну иницијативу за обиљежавање међународног дана физичке активности. Овај дан је познат под слоганом а његовим обиљежавањем жели се промовисати кретање као важан пут до доброг здравља, здраве навике и стилови живота али и указати на опасности које носе ризични облици понашања.

Физичка неактивност уз неправилну исхрану представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске дјеце може да утиче и на неправилан развој тијела и настанак деформитета. 
Према подацима Свјетске зравствене организације недовољна физичка активност је један од водећих фактора ризика за настанак хроничних незаразних болести као што су кардиоваскуларне болести, малигне болести и шећерна болест. Упражњавање физичке активности има значајне здравствене користи и доприноси превенцији ових болести. У свијету једно од четворо одраслих људи није довољно активно а више од 80 одсто адолесцената не упражњава довољно физичку активност.
Физичка активност представља свако кретање тијела које доводи до потрошње енергије (сагоревања калорија). Неки примјери физичке активности су брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал.
Редовна умјерена физичка активност је један од најлакших начина за очување и унапређење здравља. Бројна истраживања показала су позитивне ефекте редовних физичких активности на здравље:  превенција обољења срца, шећерне болести, рака дебелог цријева, депресије и гојазности. Физичка активност доводи до смањења повишеног крвног притиска, пада масноћа и шећера у крви. Вјежбањем јачамо свој срчани мишић и плућа. Физичка активност јача наше кости и цијели скелет, смањује стрес и анксиозност (нервозу), помажући нам да се опустимо и боље спавамо. Она унапређује раст и развој дјеце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање, осећај испуњености и задовољства.


Активности у Републици Српској

Према подацима из Истраживања здравља становништва Републике Српске у 2010. години више од  двије трећине одраслог становништва у Републици Српској је било физички неактивно (70,8 одсто). Проценат одраслих становника који је вјежбао више од три пута недељно износио је 23,1 одсто. 
Према Календару здравља (важни дани који се обиљежавају у здравству, а који промовишу значајне јавноздравствене теме) Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске редовно организују догађање и медијске кампање с циљем унапређивања здравствене просвијећености становништва.
Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске је у циљу унапређења знања и промјене ставова у погледу значаја физичке активности, уз помоћ стручњака из различитих области, израдило Водич за физичку активност намијењен тимовима породичне медицине, као и промотивне материјале намијењене општој популацији, здравој и обољелој од одређених хроничних незаразних болести.
У области исхране у Републици Српској се спроводи Програм промоције здравља у предшколским установама "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране". Програм спроводи Институт за јавно здравство Републике Српске уз подршку надлежних министарстава у Влади Републике Српске. Наведени Програм укључује промоцију здравог окружења у предшколским установама са посебним акцентом на унапређење исхране и промоцију физичке активности у предшколским установама.
Препоруке

На Међународни дан физичке активности подсјетимо се неких препорука са циљем повећања физичке активности у свакодевном животу:

- крените постепено и продужавајте вријеме активности и оптерећење,
- крените са шетњом у трајању од најмање пола сата и повећавајте вријеме проведено у шетњи сваки дан за пет минута док не достигнете 60 минута,
- нека физичка активност буде разноврсна, да би се активирале различите групе мишића,
- умјесто вожње колима пјешачите, умјето лифта користите степенице, изађите двије станице прије или касније из аутобуса и пјешачите до куће или посла,
- ограничите вријеме проведено уз телевизијски програм и избјегавајте рад за рачунаром у слободно вријеме уколико је Ваш посао везан за рад на рачунару,
- што више слободног времена проводите у природи, физички активно (шетња, рад у башти, вожња бицикла или ролера, одбојка, кошарка, фудбал...),
- вежбајте са пријатељима или породицом, биће Вам пријатније. 
Конкретне препоруке за упражњавање физичке активности појединих група становништва према узрасту можете погледати у публикацији под називом: "Препоруке за физичку активност" која се налази на слиједећем линку: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/Documents/Preporuke%20za%20fiz.%20aktivnost_liflet.pdf.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.