Sign In

Свјетски дан свјесности о Хепатитису Ц

Објављено:

​​​Хепатитис Ц је болест јетре коју узрокује вирус хепатитиса. Болест се може манифестовати  као акутна и хронична, у распону од благе која траје неколико седмица до озбиљне доживотне болести.

Према подацима Свјетске здравствене организације процјењује да преко 170 милиона људи у свијету живи са хепатитис Ц вирусном инфекцијом (ХЦВ), а око 12 милиона људи је коинфицирано са вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ) / хепатитис Ц вирусном инфекцијом (ХЦВ). Међутим, око 70% инфицираних током времена развија хронично оштећење јетре, које ако се не лијечи на вријеме може да прогредира у цирозу или примарни рак јетре. Од хепатитиса Ц годишње оболи 3-4 милиона људи у свијету, а око 399 000 људи годишње умре од цирозе и карцинома јетре који настају као посљедица инфекције овим вирусом. 
За Европски регион, процјењује се да је око 15 милиона људи инфицирано хепатитисом Ц, од посљедица ове болести умре око 86 000 особа, а највећи број њих живи у источној Европи. Према подацима Свјетске здравствене организације у Европским замљама ван Европске Уније и Европске асоцијације за слободну трговину, стопа преваленце у општој популацији се креће од 0,5 % до 13%. 
У земљама Европске уније у извјештају за 2017. годину пријављено је укупно 31 273 случаја обољелих од хепатитса Ц, а укупна стопа оболијевања је 7,3 на 100 000 становника.
Вирус хепатитиса Ц се преноси путем крви, рјеђе сексуалним контактом и са мајке на дијете у току трудноће. ХИВ инфекција повећава степен ризика за трансмисију ХЦВ сексуалним контактом. Трансмисија путем крви подразумијева трансфузију заражене крви и крвних продуката као и кориштење нестрилног прибора и опреме приликом интервенција на кожи и слузницама. Хепатитис Ц се често назива „тихом болешћу“ јер мање од 5% пацијената се јавља непосредно по стицању инфекције. Код мањег броја пацијената (15-30%) вирус ће се „елиминисати“, а у око 70 до 85% пацијената развиће се хронични хепатитис. 
На основу добијених пријава за 2018. годину, у Републици Српској регистровано је 22 новообољелих од хепатитиса Ц са стопом инциденције 1,9/100 000. 
Вирус хепатитса Ц се налази у крви и тјелесним течностима инфицираног, а на собној температури може преживјети до четири дана. 
Путеви преноса - До увођења обавезног тестирања крви добровољних давалаца, главни пут преношења инфекције била је трансфузија крви и крвних деривата, а сада су то: употреба нестерилног прибора од стране ињекционих корисника дрога, случајне повреде медицинског особља на контаминиран прибор, сексуални контакт, вертикални пут - са мајке на дијете, кориштење нестерилних инструмената за пирсинг и тетоважу, кориштење заједничког прибора за личну хигијену, итд.
Клиничка слика - Период инкубације је 2 недеље до 6 мјесеци. Клиничка слика је неспецифична, а у почетној фази јавља се умор, повишена температура, губитак апетита, болови у мишићима и зглобовима, мучнина, болови у стомаку, ријетко и жутица. Код око 80 % заражених развија се хронична форма болести, а она код 20 % обољелих доводи до цирозе јетре и код 1- 5 % завршава смрћу због цирозе или карцинома јетре.
Дијагноза и лијечење - Дијагноза се често постави касно кад се већ развије хронична форма са тешким оштећењима јетре. Користе се лабораторијски (серолошки) тестови за доказивање антитијела која се јављају у организму као реакција на присуство вируса и тестови за детекцију генетског материјала  самог вируса. Важно је да се дијагноза постави што раније и да се започне терапија прије већих оштећења јетре јер се тако повећавају шансе за успјешно лијечење и потпуни опоравак.
Лијечење подразумијева комбиновану примјену одређених лијекова, који могу излијечити више од 95% особа које имају хепатитис Ц инфекцију. 
Превенција – За хепатитис Ц не постоји специфична превенција, односно вакцинација, а у свијету се ради на проналажењу вакцине. За хепатитс Ц користе се неспецифичне мјере превенције усмјерене ка свим болестима које се преносе путем крви а то су:
тестирање крви добровољних давалаца као законска обавеза;
употреба стерилног прибора од стране ињекционих корисника  дрога;
употреба једнократних стерилних шприца, игала и осталог прибора у здравственим установама и његово безбједно одлагање након употребе;
кориштење заштитних рукавица, маски, кецеља и друге заштитне опреме;
употреба стерилног прибора за тетоважу, пирсинг, бушење ушију;
дезинфекција и стерилизација прибора и инструмената у здравственим установама;
правилна употреба кондома;
едукација о хепатитису Ц ;
тестирање ризичних група ради раног откривања и лијечења.
Свјетска здравствена скупштина је недавно усвојила прву Глобалну стратегију здравственог сектора о вирусном хепатитису која је усмјерена на уклањање вирусног хепатитиса као пријетње јавном здрављу.  Концепт елиминације хепатитиса Ц заснован је на смањењу инциденције хроничних инфекција за 90% и повезаној смртности за 65% до 2030 године. За постизање ових циљева потребно је значајно повећавање кључних интервенција, укључујући интервенције усмјерене на спречавање преношења међу ињекционим корисницима психоактивних супстанци и повећано тестирање које је повезивано са његом и лијечењем ове болести.
Чињенице које треба знати о хепатитису
1. Вирусни хепатитиси Б и Ц су главни узроци рака јетреПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.