Sign In

Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-а, први децембар

Објављено:

​​Обиљежавање Свјетског дана борбе против AIDS-а (енглески: acquired immunodeficiency syndrome), који ће се одржати првог децембра 2019. године, важна је прилика да се препозна улога коју су заједнице играле и настављају играти у одговору на AIDS на међународном нивоу. Смањење броја особа обољелих од AIDS-а је и даље високо на листи циљева одрживог развоја и глобалних приоритета за дјеловање.

Тема овогодишњег Свјетског дана борбе против AIDS-а је Заједнице праве разлику (Communities make the difference). Заједнице континуирано доприносе одговору на AIDS на много различитих начина. Њихово водство и заговарање помажу да одговор остане релевантан и утемељен, држећи људе у средишту пажње и никога не остављајући иза себе. Заједнице укључују вршњачке едукаторе, мреже људи који живе са HIV-ом (енглески: human immunodeficiency virus) или су погођени HIV-ом, попут мушкараца који имају секс са мушкарцима, људи који су зависни о дрогама, сексуалних радника, жена и младих, савјетника, здравствених радника у заједници, организација цивилног друштва и локалних активиста. Свјетски дан борбе против AIDS-а је прилика за истицање улоге заједница у вријеме када смањено финансирање и све мањи простор за цивилно друштво доводе у опасност одрживост услуга и заговарачке напоре. 

Премда је у последњој деценији на глобалном нивоу постигнут значајан напредак у одговору на HIV и AIDS те је број особа инфицираних HIV-ом у сталном опадању потреба за превенцијом HIV-а и AIDS-а и даље је веома изражена. Према Свјетској здравственој организацији крајем 2018. године у свијету је било 37,9 милиона особа инфицираних HIV-ом, док је у току 2018. године HIV дијагностикован код 1.7 милиона особа. Кључне популације коje су под повећаним ризиком за HIV су и даље ињекциони корисници дрога, мушкарци који имају секс са другим мушкарцима, мигранти, сексуални радници и њихови клијенти. 
Према подацима Интитутa за јавно здравство Републике Срспке, у Републици Српској је до сада регистровано укупно 132 лица инфицирана HIV-ом или обољела од AIDS-а. У периоду од првог децембра 2018. године до 15. децембра 2019. године регистровано је пет нових HIV серопозитивних људи и пет људи којима је дијагностикован AIDS. У току прошле године пријављено је да су четири лицаумрлазбог AIDS-а. Према полној структури инфицираних/обољелих,  осам  су мушког а два женског пола. Начин преноса инфекције код пет инфицираних /обољелих је хетеросексуални а код пет инфицираних/обољелих хомосексуални/бисексуални. Од укупног броја новооткривених седам је аутохтоно а три импортовано. 

Посматрајући узраст, највећи број је регистрован у узрасној групи од 30 до 39 година живота, затим у групи од 50 до 59, слиједи група од 40 до 49, па група од 20 до 29 и група дјеце од рођења до девет година живота, док за 15 људикоји су пријављени као носиоци HIV-а не постоје подаци о узрасту. Према полној структури 80% HIV серопозитивних људи су мушког пола, 19% женског, а а за једно регистровано лице пол није забиљежен. Када је у питању пут преноса инфекције, најучесталији пут преноса HIV инфекције и даље је хетеросексуални контакт (48%), затим хомо/бисексуални контакт (37%), 5% припада групи ињекционих корисника дрога, 1% је заражено препаратима крви, 1% је вертикални пренос са мајке на дијете. За 8% пријављених нема података на који начин су се инфицирали HIV-ом. 

У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету  спроводи епидемилошки надзор, надзор и лијечење људи са HIV/AIDS-ом високоактивном антиретровирусном терапијом, а посебна пажња је посвећена раном откривању инфицираних вирусом хумане имунодефицијенције. 
Тренутно се на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске антиретровирусном терапијом лијечи 60 људи који живе са HIV/AIDS-ом. Од посљедица AIDS-а у Републици Српској до сада су умрла 24 обољела лица.

У протеклом периоду кроз Пројекат уз подршку Глобал фонда реализовани су бројни програми и активности у вези контроле и превенције HIV/AIDS-а а посебно у популацијама које су највише изложене ризику од HIV инфекције, што је допринијело  контроли ове болести. Активности превенције HIV-а се реализују у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, здравственим установама и другим владиним институцијама као и невладиним/цивилним сектором.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.