Sign In

Данас је Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-a

Објављено:

​​​​Сваке године, првог децембра, у цијелом свијету, па и код нас, обиљежава се Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-a како би се подигла свијест становништва о обољевању од AIDS-а узрокованом ширењем инфекције HIV-ом. 

Први децембар је одабран 1988. године на иницијативу Свјетске здравствене организације са циљем подизања свијести јавности о HIV/AIDS-у, исказивања солидарности према обољелима, као и покретање иницијатива за смањење стигме и дискриминације, скретањe пажње на опасности које доноси ризично понашање, те ширење инфекције HIV-ом. Владе земаља, здравствени радници, невладине организације и појединци широм свијета обиљежавају овај дан, најчешће уз едукацију о спречавању и сузбијању HIV -а.

Кампања за борбу против HIV/AIDS-а се у 2017. години спроводи под мотом "LET`S END IT" („Завршимо с тим“), те има за циљ окончање изолације особа са HIV/AIDS-ом, окончање стигме у вези са HIV/AIDS-ом и окончање преноса HIV-а.
У Републици Српској се у континуитету спроводи епидемиолошки надзор, контрола и лијечење особа са HIV/AIDS-ом, а посебна пажња посвећује се раном откривању особа заражених вирусом HIV-а. На Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, тренутно се антиретровирусном терапијом лијечи 54 особе које живе са HIV/AIDS-ом, а од посљедица AIDS-а до сада је у Републици Српској умрло 20 обољелих особа.

На основу информација Института за јавно здравство Републике Српске, у Републици Српској је до сада, регистровано укупно 113 особа које живе са HIV/AIDS-ом, од којих је у 2017. години регистрованo шест (6) нових особа, четири (4) заражена HIV-ом и две (2) особе обољеле од AIDS-а. Утврђено је да је начин преноса инфекције најчешће био сексуалним путем (хетеросексуални контакт, хомо- и/или бисексуални контакт), или путем нестерилних игала приликом коришћења интравенских дрога. 

У статистичким подацима за 2017. годину у односу на 2016. годину, евидентира се пад броја обољелих у односу на претходни период. Анализа регистрованих према узрасту показује да је највећи број регистрованих у узрасној групиод 30 до 39 година, затим у групи од 40 до 49 година, док за 15 особа које су пријављене као носиоци HIV-а, не постоје подаци о години рођења. Најчешћи пут и начин преноса HIV инфекције је хетеросексуални контакт (у 2016. години 49%, у 2017 години 48%).
Ношење и истицање црвене врпце представља исказивање емпатије према особама које су инфициране HIV-ом и/или су обољеле од AIDS-а.

Црвену врпцу, симбол подршке људима обољелим од HIV/AIDS-а, осмислио је 1991. године сликар Frank Moore (New York 1953-2002), с обзиром да црвена боја симболизује и љубав и крв, а њено истицање подршку за подизање свијести људи широм свијета. Црвена врпца је постала међународни симбол свијести о HIV/AIDS-у, те представља знак солидарности и подршке дискриминисаним обољелим особама, као и спомен на умрле.

У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету спроводи епидемилошки надзор и лијечење особа које живе са HIV/AIDS-ом, а посебна пажња се посвећује раном откривању особа инфицираних вирусом HIV-а. Активности на спречавању и сузбијању HIV/AIDS у Републици Српској спроводе се у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године и годишњим Програмом мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести за подручје Републике Српске за 2017. годину. Активности које се спроводе у спречавању и сузбијању HIV/AIDS-а у Републици Српској реализују се кроз сарадњу здравствених установа, дијелом организација цивилног друштва, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, те других институција Владе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.