Sign In

Међународни дан породице – Свако дијете треба породицу

Објављено:

​​У Републици Српској постоји 177 хранитељских породица, у које је смјештено око 80 одсто од укупно 454 дјеце без родитељског старања, речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Помоћник ресорног министра Бранка Сладојевић навела је да је око 20 одсто дјеце смјештено у Дом "Рада Врањешевић", те напоменула да су један вид хранитељских породица сродничке породице у које је смјештено 115 дјеце. 

Она је објаснила да је према Стратегији унапређења социјалне заштите дјеце без родитељског старања приоритет подршка биолошкој породици, односно превенција издвајања дјеце из породице, а тек онда проналазак адекватне породице у коју ће бити смјештено. 

"Издвајањем дјетета у породице дајемо му могућности да развије своје потенцијале, моралне, физичке, интелектуалне и остале, да одржава контак са билошком породицом и да јој се врати након неког времена", рекла је Сладојевићева на конференцији поводом Међународног дана породице и најаве кампање "Свако дијете треба породицу". 

Она је додала да хранитељ може постати свака особа која има мотивацију да помогне другима, посебно дјеци, те се након процјене стручне службе тој особи даје потврда о бављењу хранитељством. 

"Накнада за хранитеља износи 25 одсто од просјечне плате у претходној години и 60 одсто од цијене смјештаја у дом. То значи да накнада износи 209 КМ, а око 400 КМ су трошкови за једно дијете", рекла је Сладојевићева. 

Она је напоменула да неке од локалних заједница немају хранитељске породице, те да је кампања "Свако дијете треба породицу" усмјерена на развој хранитељства. 

Сања Арсенић, која је 12 година провела у хранитељској породици, каже да је имала предивно искуство са хранитељима, да јој је омогућено да се школује, али и одрсата у породичном окружењу. 

"Не бих могла то постићи да није било хранитељске породице. Не бих могла да завршим факултет, можда ни средњу школу и питање је шта би било са мном", рекла је Арсенићева. 

Она је препоручила свима, који имају могућности, да приме неко дијете и пруже му могућност за бољи животом. 
Представник Фондације "Инфохаус", партнерске организације Уницефа, Мирела Шуман рекла је да, према анкетама, становници БиХ немају развијену свијест шта је хранитељство и какав је то облик збрињавања дјеце. 

Она је навела да је циљ кампање "Свако дијете треба породицу" промоција хранитељства као једног од најбољих облика збрињавања дјеце без родитељског старања. 

Шуманова је навела да је циљ УНИЦЕФ-а да до краја 2019. године све више дјеце буде у хранитељским породицама. 
"Процјењује се да у БиХ око двије хиљаде дјеце чека на неки вид смјештаја, да ли хранитељство или удомљавање", закључила је Шуманова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.