Sign In

Трећа Конференција о хранитељству у Републици Српској: учињени велики помаци

Објављено:

​​​​​​​У Републици Српској учињени су велики помаци у развоју хранитељства - од 2012. године број хранитељских породица повећан је на 177 и у њих је смјештено 250 дјеце, рекао је вршилац дужности помоћника министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Павле Паунић.

Паунић је поводом Конференције "Развој хранитељства у Републици Српској" навео да је повећањем броја хранитељских породица смањен број штићеника у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић".
Он је истакао да је циљ конференције да се промовише старатељство, размијене искуства, дефинишу нови циљеви и задаци у наредном периоду како би хранитељство постало најоптималнији облик заштите дјеце без родитељског старања и оне која због ситуације у породици нису у могућности да живе са родитељима. 
Паунић је појаснио да свака хранитељска породица добија накнаду за рад и издржавање.
"Дјеца у хранитељским породицама могу бити до њиховог осамостаљења и након 18. године, уколико упишу факултет", рекао је Паунић.
Шеф Одјељења УНИЦЕФ-а БиХ за дјечију заштиту Антонија Луидеке рекла је да је у протекле три године уз подршку ЕУ, УНИЦЕФ подржао програм спровођења реформе система дјечије заштите у БиХ.
"Фокус нашег рада је да дијете одраста у породичном окружењу, да дјеца не живе у институцијама, да се изврши трансформација институција и да се обезбиједи алтернативни смјештај у породичном облику", навела је Лудеке.
Она је поручила да породица није привилегија, већ право сваког дјетета.
"Не желимо да било које дијете буде ускраћено за то, посебно она са потешкоћама у развоју, зато бисмо вољели видјети што више хранитељских породица у Републици Српској и БиХ", рекла је Лудеке.
Психолог у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци Љиљана Улетиловић рекла је да у Дому тренутно борави 78 штићеника.
Она је појаснила да смјештај у Дому финансирају ресорно министарство и локалне заједнице, посредством центара за социјални рад.
"Дјеца за смјештај од центара за социјални рад добијају 680 КМ, а од министарства 530 КМ", додала је Улетиловић.
Хранитељ двојице дјечака са Дауновим синдромом Мира Комљен рекла је да су дјеца већ три године са њом и да су уз њено троје одрасле дјеце постали чланови породице.
"Почетак је био тежак, док се нису навикли на нас и сада савршено функционишемо. Имају пуно активности", додала је Комљен.
Она сматра да у Српској има пуно породица које треба да постану хранитељске.
Према њеним ријечима, мјесечна средства која добијају за дјецу су довољна.
Конференцију су организовали Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске уз подршку УНИЦЕФ-а БиХ.​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.