Sign In

Што више породица оспособити за специјализовано хранитељство

Објављено:

​У Републици Српској потребно је што више породица оспособити за специјализовано хранитељство како би дјеца са сметњама у развоју имала здравије одрастање и била у што мањем броју смјештена у институције, поручено је данас у Бањалуци на отварању едукације о специјализованом хранитељству.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић рекла је да је едукација намијењена стручњацима који раде у центрима за социјални рад како да анимирају, мотивишу и подуче људе да се баве специјализованим хранитељством. 
"Циљ нам је да нам дјеца нису у институцијама, те да и малишане са посебним потребама полако извлачимо из установа и да их смјестимо у породице гдје ће имати пуно боље и здравије услове за одрастање", рекла је Сладојевић.
Она је навела да ће едукацију водити стручњаци из Холандије који већ имају искуства у овој области који ће своја искуства пренијети представницима центара за социјални рад из цијеле Републике Српске, Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" Бањалука и Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд. 
"У радионици учествују и представници институција које се баве дјецом са посебним потребама да нам покажу како се ради са глувом и наглувом дјецом, шта је потребно за слијепу дјецу, те дјецу са тјелесним или менталним оштећењима", рекла је Сладојевић. 
Она је навела да хранитељске породице добијају накнаду од 720 КМ мјесечно за бригу о дјетету, док је накнада за специјализовано хранитељство нешто већа и износи више од 800 КМ. 
Стручњак за ову област из Холандије Рене Дебот рекао је да ће ова дводневна едукација бити посвећена дјеци са сметњама у развоју, јер увијек постоји ризик да ће они бити запостављени. 
"Породица која жели да брине о малишанима са сметњама у развоју потребно је да усвоји нова знања и вјештине, као што је прилагођавање простора да дијете може ући ако је у колицима, те да науче знаковни језик ако се брину о глувом дјетету", рекао је Дебот. 
Дебот је напоменуо да је свако дијете без родитељског старања прошло одређене трауме, а то посебно важи за ове малишане, па је породицама потребна додатна мотивација. 
Стручни радник Центра за социјални рад Бањалука Драгана Грујиновић рекла је да има много мање хранитељских породица које се баве специјализованим хранитељством, те ће ова радионица допринијети да се радници центара за социјални рад више активирају на едукацији породица да се брину о дјеци са сметњама у развоју. 
"Тренутно имамо око 15 породица које се брину о дјеци са сметњама у развоју, те их је знатно мање него оних које се брину о дјеци без сметњи у развоју", рекла је Грујиновић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.