Sign In

Богданић: разбити страхове родитеља од вакцинације

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Бањалуци да је невакцинисање дјеце један од "горућих и великих проблема у стварању здравог окружења и здраве популације".

Министар Богданић је поводом одржавања радионице из области имунизације за педијатре, епидемиологе и специјалисте породичне медицине рекао да је у Републици Српској регистровано 15 обољелих од малих богиња, истичући да је окружење имало много веће потешкоће и смртне исходе. 

"Овдје смо да као здравствени професионалци разбијемо страхове родитеља, који из својих бојазни и бриге за будућност дјетета праве грешке које касније могу имати озбиљне посљедице", рекао је министар Богданић. 
Он је рекао да је у марту ове године забиљежен двоструко већи број вакцинисаних против морбила у односу на исти мјесец прошле године. 

"Прошле године је било више од 2.000 вакцинисаних, док је у марту ове године бројка достигла већ 5.000. Нажалост, морало је да се дође до оболијевања да би људи схватили шта су урадили и који ризик наносе здрављу свога ђетета, а посебно и здрављу све друге дјеце која нису вакцинисана", истакао је министар Богданић. 

На питање да ли било размишљања да родитељи који одбијају да вакцинишу дјецу буду кривично гоњени, министар Богданић је рекао да је на инспекцијским органима и институцијама система да предузму законске мјере према свима оним који крше закон. 

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Миодраг Марјановић је нагласио да родитељи у Српској треба да буду мирни и без бриге, додавши да се у Српској користе вакцине као и у ЕУ и да свака серија вакцина пролази ригорозне контроле страних и домаћих лабораторија. 

Марјановић је подсјетио да је у Српској прије три године било више од 4.000 обољелих од морбила и да није било смртних случајева, те је додао да је у Србији број обољелих премашио 4.000 и да је било смртних случајева. 
Када је ријеч о морбилама, навео је он, у сваком животном добу грађани могу бити вакцинисани, те могу провјерити вакцинални картон у свом вакциналном центру. 

"У овом рату је дошло до миграција и многи не знају гдје су њихови картони, али није никакав проблем да се још једном вакцинишу", рекао је Марјановић. 

Он је навео да је сваки вакцинални центар дужан да пријави свако одбијање вакцинисања, додавши да је на инспекцијским органима да даље предузимају мјере које закони налажу. 

Професор Института за имунологију Универзитета у Антверпену /Белгија/ Пјер Ван Даме, који се тридесет година бави изучавањем вакцина и имунизације, истакао је важност вакцинације у заштити становништва од заразних болести. 
Он се осврнуо на појаву морбила, али и других болести у региону и Европи и нагласио да се успјешним програмом имунизације жели спријечити појава таквих болести и да се подложност и рањивост становништва претвори у заштиту. 
"Вакцине су безбједне и најбоље што родитељи могу да ураде за своју дјецу јесте да их вакцинишу и на тај начин заштите, а ми ћемо на забринутост родитеља одговорити едукацијом здравствених радника да би комуницирали са родитељима на прави начин", рекао је Ван Даме. 

Он је додао да је проценат људи који одбијају вакцинацију у Белгији мањи од један одсто и да је покривеност имунизацијом 96 одсто. 

Имунолог Универзитетске дјечије болнице Тиршова из Београда Срђа Јанковић рекао је да едукација из области имунизације у Бањалуци спада међу најзначајније подухвате из области јавног здравља. 

"Љекар је и даље особа од највећег поверења, када је већина родитеља у питању и највећи број родитеља још слуша савјет педијатра и свог љекара. То је од кључног значаја да сви љекари разумију имунологију и имунолошке основе вакцинације", казао је Јанковић. 

Он је навео да је према званичним подацима Института за јавно здравље "Батут" у Србији у актуелној епидемији морбила забиљежено 13 смртних случајева. 

"Ситуација се поправља, повјерење се враћа, обухват имунизације расте, али наравно остаје горак осјећај да све то није морало уопште да се догоди и нико од нас се не осјећа побједником зато што смо сада почели да мијењамо слику", рекао је Јанковић. 

Он је изразио наду да оваквих епидемија више неће бити ни овдје ни у Србији, јер, како је нагласио, то је у суштини болест коју је могуће искоријенити. 

Јанковић је нагласио да све вакцине пролазе потпуно исте контроле безбједности код надлежне европске агенције, а затим и код националних агенција и да су безбједне. 

"Све вакцине које се користе овде су регистроване у ЕУ и прошле су контролу Европске агенције за лијекове. Нећемо никада примати вакцине које нису прошле све безбједносне провјере то би било апсолутно неприхватљиво и никоме то није ни на крај памети", нагласио је Јанковић. 

нститут за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са канцеларијама Уницефа и Свјетске здравствене организације у БиХ, те уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.