Sign In

Одржан састанак са представницима савеза и удружења лица са инвалидитетом

Објављено:

​​​Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Павле Паунић са сарадницима, састао се данас са представницима Савезa слијепих и слабовидих Републике Српске, Савезa параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савеза дистрофичара Републике Српске, Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске и Савеза глувих и наглувих Републике Српске. 


Разговарано је о актуелним питањима и изазовима и потешкоћама са којима се суочавају особе са инвалидитетом, али и о досадашњој сарадњи у области унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом. 

У разговору са представницима савеза и удружења резимирани су сви резултати заједничкoг рада у претходној години са нагласком на ново право које су цивилне особе са инвалидитетом по први пут добиле у виду личне, мјесечне, инвалиднине. Тренутно у Републици Српској ово право стварује 3.334 корисника. Један од резутата сарадње јесте и усвајање Закона о употреби знаковног језика у Републици Српској. 

Такође, исплата додатка за помоћ и његу другог лица и права на новчану помоћ је редовна и њу остварује укупно 29.823 корисника, од чега 4.545  корисника права на новчану помоћ и    25.278  корисника права на додатак за помоћ и његу другог лица.  Овом исплатом обезбијеђују се средства и за здравствено осигурање за оне кориснике који га остварују по основу коришћења ова два права. 
 
Учесници састанка упознати су са активностима у провођењу Стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом, а указано је на потребу даљег рада Интерресорног радног тијела за подршку лицима са инвалидитетом Владе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.