Sign In

Министар Шеранић испратио малишане из Бањалуке у Бечиће

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић испратио је јутрос малишане из Бањалуке на љетовање у Бечиће у оквиру пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске".

Министар Шеранић је рекао да у пројекту учествују дјеца из различитих социјалних група и категорија, те да ће у 14 смјена од 20. маја до 21. септембра бити обухваћено око 1.800 малишана. 
"Циљ нам је да дјецу научимо да прихвате различитости, те да код њих развијемо осјећај емпатије и припадности вршњачкој групи без обзира на разлике", изјавио јеминистар Шеранић.
Он је додао да је овим малишанима омогућено да се, осим купања и пливања, баве спортским активностима, уче, организују различите манифестације, те међусобно друже и упознају. 
"У овој групи испратили смо малишане из Бањалуке, Дервенте, Источне Илиџе, Српца, Осмака, Шековића и Сокоца", рекао је министар Шеранић. 
Он је подсјетио да овај пројекат траје од 2002. године, те да је током овог периода у Бечићима љетовало више од 24.000 дјеце осјетљивих категорија и 5.000 васпитача и родитеља из цијеле Српске. 
Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић рекао је да у пројекту учествују дјеца од шест до 15 година, те ђеца која имају одређене здравствене проблеме до 18 година. 
"То су дјеца која у свом одрастању имају одређене материјалне потешкоће, социјалне категорије, те изразито талентована дјеца, а на мору ће боравити до 14. јуна", рекао је Јовић. 
Пројекат обухвата дјецу из различитих категорија, прије свега дјеци из социјално угрожених породица-корисницима права из социјалне и дјечије заштите, дјеци из вишечланих породица, дјеци из породица борачке популације, дјеци са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, али и посебно надареној дјеци, талентованим спортистима и др.
Управо та различитост и разноврсност јесу највећа вриједност Пројекта и служе остварењу пројектних циљева: развијању емпатије, припадности вршњачкој групи без обзира на разлике, те социјализацији дјеце у сваком смислу. Ово је препознато и од стране Владе Републике Српске и ресорног Министраства здравља и социјалне заштите које подржава ову активност Фонда у најбољем интересу дјеце Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.