Sign In

Источно Сарајево: отворена новоизграђена Болница "Србија"

Објављено:

​​​У Источном Сарајеву свечано је отворена Болница "Србија", у чију је изградњу уложено више од 54 милиона КМ, а свечано пресијецање врпце обавили су предсједник и премијер Републике Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић, министар Драган Богданић и изасланик предсједника Србије Небојша Стефановић.

Након тога, високе званице су обишле новоизграђену болницу, гђе су се упознале о капацитетима ове велелепне здравствене установе. 
Ријеч је о пројекту „кључ у руке“ што подразумијева пројектовање, комплетну припрему локације за изградњу, извођење свих грађевинских радова по фазама и комплетно опремање намјештајем и медицинском опремом по највишим стандардима које захтјева савремена здравствена установа. Пројектом су обухваћени и изградња пратеће инфраструктуре за нормално функционисање болнице: трафостаница, котловница, канализација, путна комуникација, уређење околине зграде и успостављање функционалне цјелине- топле везе са већ изграђеним објектима болнице.
Нови болнички објекат располаже са око 210 болесничких кревета, као и са свим медицинским специјалистичким службама, као што су: главни операциони блок са двије операционе сале, породилиште са операционом салом и два порођајна стола, те ургентни блок са операционом салом, дијагностички центар са преко 20 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневна-амбулантна услуга  са око 20 специјалистичких  консултација, терапијска дневна болница, модерна лабораторија итд.
На свечаности поводом успјешне изградње и опремања нове Болнице представљен је потпуно нови идентитет ове јавне здравствене установе која се према одлуци Владе Републике Српске зове ЈЗУ Болница „Србија“ Источно Сарајево, у знак захвалности Републици Србији  за у лијечењу грађана сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и сталној подршци у едукацији здравствених радника као важном доприносу развоју здравственог система на подручју Источног Сарајева.
Камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву положен је 7. јула прошле године, а у изградњу је уложено више од 54 милиона КМ. Зграду чине два спојена објекта - стационарни и технички, који су повезани поликлиничким објектом, чинећи комплекс од око 15.000 метара квадратних са око 210 болничких кревета. 
Планирано је да нова болница у Источном Сарајеву дугорочно пружа савремене медицинске услуге за 120.000 становника Сарајевско-романијске регије. 
Новоизграђени болнички комплекс саграђен је по највишим европским стандардима, прије предвиђеног рока и савремено је опремљен. 
Болница је назив добила као знак захвалности Србији за лијечење грађана Сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и за сталну подршку и допринос у едукацији здравствених радника с циљем развоја здравственог система на подручју Источног Сарајева.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.