Sign In

Министар Богданић: дјечија заштита приоритет Владе Републике Српске

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да је дјечија и социјална заштита била и остала један од приоритета Владе Републике Српске и нагласио да је у овој области, у посљедње четири године, учињен велики искорак.

"Информационе технологије су кључ за даљи развој система социјалне и дјечије заштите које у будућности могу дати значајнији замајац у напретку у овој области", рекао је министар Богданић у Бањи Врућици код Теслића на отварању дводневног семинара за стручне раднике из центара за социјални рад о теми примјене нових информационих технологија и програмских рјешења у остваривању и исплати права из дјечије заштите. 

Из Фонда за дјечију заштиту Републике Српске, који је организатор скупа у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, наведено је да је министар Богданић оцијенио да је Закон о дјечијој заштити у Српској увео нова права пронаталитетног карактера, као што је матерински додатак од 405 КМ који може да оствари свака незапослена породиља према законом прописаним условима у периоду од 12 или 18 мјесеци. 

"Ово је право каквим се не могу похвалити ни неке развијеније државе и свакако ће допринијети бољој перспективи када је у питању наталитет", истакао је министар Богданић. 

Министар Богданић је захвалио и Уницефу за подршку у организацији семинара којем су присуствовали социјални радници задужени за послове дјечије заштите из свих општина Српске, као и другим активностима на којима УНИЦЕФ сарађује са Министарством здравља и социјалне заштите Српске, те изразио увјерење у наставак добре сарадње. 

Директор Фонда за дјечију заштиту Српске Недељко Јовић истакао је да су у претходном мандату имали изузетну подршку Владе Републике Српске и ресорног министарства, а да је резултат тога стабилно пословање Фонда са повећањем обима и обухвата права. 

"Финансије Фонда су стабилне и сва права предвиђена законом исплаћују се редовно, без кашњења и застоја на задовољство наших корисника. Влада је обезбиједила и додатна средства како би се могла финансирати и нова пронаталитетна права, па са бољом законском регулативом имамо ситуацију да данас послујемо стабилно", рекао је Јовић.
 
Према његовим ријечима, информациони систем био је значајан пројекат за Фонд који је омогућио ефикасније остваривање права, бољу контролу и спречавање евентуалних злоупотреба. 

"То нам је дало могућност да средства усмјеримо онима којима је то најпотребније и наставићемо да развијамо систем дјечије заштите. Вјерујем да ћемо у наредним годинама остварити још боље резултате", поручио је Јовић.
 
Јовић је захвалио радницима центара за социјални рад на посвећености послу и бризи о корисницима и истакао да је овим семинаром заокружена њихова едукација када је ријеч о новим програмским рјешењима. 

Он је рекао да ће Фонд у складу са законским и поџаконским актима наставити да подржава њихов даљи рад. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.