Sign In

У посјети Козарској Дубици и Новом Граду

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је општине Козарска Дубица и Нови Град.

Министар Шеранић изјавио је да је епидемилошка ситуација у Козарској Дубици повољна, те да се ситуација прати, уз спровођење редовних активности.

Министар Шеранић каже да се на састанку са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем, предсједником Скупштине општине Милованом Баришићем, те дирекорима Дома здравља Владом Карагићем и Центра за социјални рад Мајом Шпица Кнежевић упознао о ситуацији у вези обезбјеђења здравствне заштите грађанима Козарска Дубице, као и обезбјеђењу права из области социјалне заштите.

Он је навео да су тема разговора били и пројекти који су тренутно у току, а који подразумијевају реконструкцију и адаптацију Дома здравља у Козарској Дубици средствима Владе Србије.

"Тиме ћемо инфраструктурно комплетирати и обновити у потпуности Дом здравља, заједно са возилом које је управо дошло из донације Владе Србије", рекао је министар Шеранић и додао да је и са аспекта кадра стање врло задовољавајуће.

Он каже да су у Козарској Дубици су видљиви проблеми који се односе се на функционисање Центра за социјални рад, прије свега у области дуговања која су настала по питању смјештаја лица из Козарске Дубице у геријатријским и другим установама које пружају услуге из социјалне заштите.

"Ти дугови су нарасли на 720.000 КМ и свакако представљају пријетњу функционисању самог Центра, али и буџета општине Козарска Дубица, с обзиром на то да је Центар за социјални рад у трезорском начину пословања и функционише путем општине која има обавезе у складу са законом, заједно са републичким нивоом да обезбиједи социјалну заштиту грађанима", рекао је Шеранић.

У Дому здравља у Новом Граду потребно опремити амбуланте породичне медицине, те реконструисати стару зграду Хитне помоћи, рекао је минитсар Шеранић, након састанка са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом, директором Дома здравља Зораном Рађеновићем и замјеником директора Центра за социјални рад Данијелом Гојић, рекао да су разговарали о темама из области здравствене и социјлане заштите.

"Закључак је да је у Дому здравља потребна реконструкција простора старе зграде Хитне помоћи, гђе је смјештена стоматологија и рентген и обављају се друге медицинске услуге. Осим тога, исказана је потреба опремања амбуланти породичне медицине за 13 тимова од којих су три у подручним амбулантама", рекао је министар Шеранић.

Он је подсјетио да је Дом здравља у Новом Граду добио санитетско возило, што је помоћ Владе Србије.

"Када је у питању социјална заштита, разговарали смо о отварању Дома за старија лица чији је оснивач локална управа и Министарство ће подржати ове активности како би за мјесец дана били завшени сви неопходни послови", рекао је министар Шеранић.

Он каже да је разговарано и о услугама логопеда и да се разматра да се његов рад организује у склопу Дневног центра, који је у надлежности Центра за социјални рад или Центра за ментално здравље при Дому здравља.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.