Sign In

Постављен камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву

Објављено:

​​​​​​​​​​​​Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и директор Болнице Горан Тодоровић поставилу су камен темељац за изгардњу нове болнице у Источном Сарајеву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће то бити најбоља и најопремљенија болница у Републици Српској и региону, а да је рок за изградњу 1. октобар наредне године.

Предсједник Додик је навео да је вриједност болнице око 55 милиона КМ, што подразумијева изградњу објекта од више од 10.000 метара квадратних, комплетну опрему, нови возни парк, кухиње и све што иде уз болницу, и нове саобраћајнице које ће бити грађене. 

Он је нагласио да је изузетно радостан због данашњег догађаја јер је током протеклих година када год је долазио у Источно Сарајево увијек истицан проблем болнице. 

"Разумијем шта ово значи за град Источно Сарајево. Дочекали смо и овај тренутак, који је могао бити и прије, али није због неких који су нам то одгодили годину дана. Могли смо имати кров, али данас имамо темељ, и то је важно. Ми нисмо одустали", рекао је предсједник Додик, подсјећајући да је прије годину дана проведена процедура, а онда је ресорна комисија у Сарајеву то спријечила. 

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да ће изградња нове Болнице у Источном Сарајеву омогућити боље услове лијечења за све грађане са овог подручја, али и услове рада за здравствене раднике.

"Ријеч је о пројекту који је важан за Републику Српску, али је важан и у регионалном смислу. Задовољни смо што смо у претходним годинама реализовали низ добрих пројекта на овом подручју, а када је ријеч о здравственом сектору и широм Републике Српске", рекла је премијер Цвијановић на церемонији полагања камена темељца. 

Према њеним ријечима, нова болница у Источном Сарајеву биће једна од модернијих које ће бити на располагању грађанима Републике Српске. 

"Наставићемо да улажемо у здравствени сектор и на другим мјестима", поручила је предсједник Владе Републике Српске и захвалила свима који су подржали пројекат и на јединству које је при томе исказано. 

"Посебно желим да захвалим предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Ма како да је Влада носила велику улогу, морам да кажем да је предсједник тај који није допустио да се застане са стварањем претпоставки за реализацију овог пројекта. Сигурна сам, да није било те упорности не би било ни овог искорака који је направила Влада", нагласила је она. 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је Влада Српске у протеклом периоду уложила више од 600 милиона КМ у здравствени сектор, што укључује градњу домова здравља, амбуланти, болница, као и Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци и сада болницу у Источном Сарајеву.

Министар Богданић је рекао да је част и задовољство бити у Источном Сарајеву гдје је постављен камен темељац за градњу нове болнице, јер је то пројекат који је значајан не само за ову регију, већ за цјелокупан здравствени систем и Републику Српску. 

Он је нагласио да опредјељење Владе Републике Српске да улаже у Источно Сарајево представља гаранцију да ће овај пројекат бити завршен. 

Министар Богданић очекује да болница буде изграђена у наредних 18 мјесеци, а можда и раније, како је дефинисано пројектом, те да становници ове регије добију квалитетну здравствену заштиту, а здравствени радници боље услове за рад. 

Он очекује да ће, осим изградње болнице, здравствени радници и менаџмент ове установе вратити повјерење и усавршавати своје знање, да би грађани имали квалитетнију здравствену заштиту. 

Министар Богданић је рекао да је мали број оваквих болница које се граде у региону, те додао да од локалних заједница очекује пуну подршку, од извођача радова да посао ураде коректно, а од грађана и запослених у болници још мало стрпљења.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.