Sign In

Партнерски однос са струковним коморама

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима, у низу одвојених састанака, примио је данас у свом кабинету представнике Коморе доктора медицине, Коморе доктора стоматологије и Фармацеутске коморе Републике Српске. 


Представници Коморе доктора медицине Републике Српске изнијели су своје приједлоге по питању будуће организације здравственог система, сагледавања заједничких интереса са политикама Министарства и понудили да буду партнери у креирању будућих законских и других рјешења.   

Једна од тема разговора односила се на програм специјализације, како би се што више прилагодио потребама здравствених установа и био у складу са дугорочним пројекцијама потреба за одређеним кадром у вријеме када се суочавамо са трендом миграција медицинског кадра у цијелој Европи. 

Представници Коморе доктора медицине Републике Српске изразили су потребу веће флексиблности система и бржег одговора на промјене на тржишту рада, као и потребе бољег и квалитетнијег вредновања стручности појединаца и њихових искорака у увођењу нових дијагностичких и терапијских процедура.  

На састанку са представницима Коморе доктора стоматологије Републике Српске било је ријечи о потреби промоције оралног здарвља међу ученицима у основним школама и проширивању капацитета, али и потреби извјештавања и евиденцијама о стању оралног здравља становништва. Такође, разговарано је и о будућем развоју стоматологије у Републици Српској и развојној шанси у домену здравственог туризма нарочито захваљујући успостављеним авио линијама са Аеродрома Бањалука. 

Представници Фармацеутске коморе Републике Српске нагласили су потребу активнијег учешћа у оквиру континуиране медицинске едукације због потребе сталне едукације магистара фармације када су у питању иновативни лијекови и терапије. 

Министар Ален Шеранић је упознао представнике струковних комора о плановима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и стратешким опредјељењима да се здравствени систем што више приближи и прилагоди пацијенту како са аспекта планирања људских ресурса тако и мреже здравствених установа и позвао представнике комора на партнерски однос у том процесу. 

На састанцима су међусобно размјењени ставови, препоруке и сугестије за унапређење рада и јачања улога комора, нарочито у дијелу мониторинга квалитета рада здравствених радника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.