Sign In

Примјена савремених медицинских технологија за побољшање лијечења пацијената

Објављено:

​​​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић присуствовао је данас у Бањалуци свечаном отварању Треће међународне конференције о медицинском и биомедицинском инжењерингу у организацији Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и Друштва за медицински и биолошки инжењеринг Босне и Херцеговине. 

У обраћању учесницима Конференције министар Шеранић је поручио да је данас је улога биомедицинског инжењеринга широко распрострањена. 
„Примјена медицинских средстава доприноси постизању највиших здравствених стандарда у лијечењу пацијената. Јасно је да без медицинских уређаја, уобичајене медицинске процедуре попут лијечења уганућа глежња, ​дијагностификовања HIV/AIDS-a, уградња умјетног кука или било која друга хируршка интервенција не би била могућа“, поручио је министар Шеранић. 

Он је подсјетио да ће нови прописи о медицинским и in vitro дијагностичким медицинским средствима који су усвојени од стране Европске комисије 2017. године помоћи да се осигура да су сва медицинска средства од срчаних залисака, фластера до умјетних кукова безбједна и ефикасна. 
„Ови прописи ће такође унаприједити квалитет, безбједност и поузданост медицинских средстава, побољшати транспарентност и информисаност пацијената и повећати надзор над тржиштем“, поручио је министар Шеранић и додао да изазови Републике Српске на пољу примјене медицинских уређаја и медицинских технологија у директној су вези са укупним јачањем капацитета здравственог система.
  
„Шире посматрано, регулација сфере медицинских уређаја није изолован процес већ треба да буде у координацији са регулативом осталих медицинских производа као што су лијекови и вакцине, као и дио свеобухватније политике Владе Републике Српске.  Надамо се да ће и ова Конференција допринијети том циљу“, поручио је министар Шеранић на Конференцији која је окупила око 500 учесника из 47 земаља свијета. 
Основна идеја и концепт конференције је представљање иновативних идеја, савремених истраживања и постигнутих научних резултата у области медицинског и биомедицинског инжењеринга.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.