Sign In

Отворена лабораторија за дијагностику новог вируса корона у Фочи

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас, у Фочи, са начелником ове општине Радисавом Машићем.

Након састанка, министар Шеранић је изразио задовољство начином на који је ова локална заједница одговорила на кризу изазвану вирусом корона и организовала заштиту својих грађана.

Он је рекао да је на састанку у Фочи било ријечи и о активностима у вези са радом полиције и Цивилне заштите, организације карантина, пословних субјеката и пословне заједнице који су дали пуни допринос да би кроз солидарност што боље одговорили на кризу која је била и која је још присутна.

"Епидемиолошка ситуација је под контролом, у Републици Српској је мало повољнија ситуација, имамо силазни тренд епидемије и полако излазимо из овог циклуса", рекао је министар Шеранић, те је напоменуо да постоје различите пројекције у вези са даљом појавом вируса корона, вјероватно, у појединим жариштима, али да то неће подразумијевати рестриктивне мјере као до сада.

Према његовим ријечима, вјероватно ће се односити на појединачне рестриктивне мјере за поједина подручја и пословну заједницу.

"Разговарали смо о томе и како у наредних мјесец дана реаговати даље и шта чинити у смислу припремљености на ванредне ситуације било да је ријеч о земљотресима, поплавама или о појави заразне болести. Неке договоре смо припремили, настављамо даље да сарађујемо, а Министарство је на располагању свим јединицама локалне самоуправе", рекао је министар Шеранић.

Он је додао да је данас у Универзитетској болници Фоча отворена микробиолошка лабораторија за дијагностику вируса корона, која је јуче већ урадила прве узорке и ушла у данашњи републички извјештај.

"Тако смо јуче имали све четири лабораторије које су обављале тестирање вируса корона - у Бијељини, Фочи и двије лабораторије у Бањалуци", навео је министар Шеранић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је рекао да је упознао министра о мјерама које су предузимане током епидемије и о томе шта је Фоча урадила да би спријечила појаву вируса корона.

"Истакли смо одговорност наших грађана, добар рад Дома здравља и болнице и служби које су биле укључене. Оно што је долазило са нивоа ресорног министарства, односно републичког штаба било је добар путоказ како треба радити", оцијенио је Машић.

Он је нагласио да су имали снажан ослонац у ономе што је доносило министарство, јер су и мјере предлагане са републичког нивоа биле мјере са ауторитетом које, кад се представе локалној заједници, добију посебну тежину.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.